In en na trainingen progresssiegericht werken horen we vaak dat mensen de progressiegerichte aanpak interessant en relevant voor hun werk vinden. Tegelijk zeggen ze er soms bij dat ze het moeilijk vinden om tussen trainingssessies actief bezig te blijven met progressiegericht werken. Dit komt doordat de dagelijks taken en gang van zaken hen zo in beslag neemt dat ze vaak eenvoudigweg vergeten om met progressiegericht werken bezig te blijven. Ze zeggen er vaak bij dit erg zonde te vinden omdat ze de aanpak wel degelijk heel relevant vinden. Hieronder noem ik 3×5 tips voor individuen en teams om bezig te blijven met progressiegericht werken en er beter in te blijven worden.

Trainingen Progressiegericht Werken

5 tips voor je houding

  1. Combineer gerust: het is niet mogelijk om je alle progressiegerichte principes en technieken in een handomdraai eigen te maken. Daarom is het fijn dat je ze vaak goed kunt toevoegen aan en combineren met veel van de dingen die je al gewend was te doen.
  2. Wees mild voor jezelf: als je progressiegericht werken leert kennen, kun je je regelmatig bewust onbekwaam voelen. Dan is het belangrijk dat je begrijpt dat dit normaal is en dat je mild voor jezelf bent. Dit komt je progressie ten goede. (lees meer)
  3. Blijf gericht op leren: blijf jezelf zien als iemand die voortdurend kan doorleren op allerlei gebieden en ook op het gebied van progressiegericht werken. Leren is leuk en goed voor je. (lees ook)
  4. Blijf open staan: blijf open staan om je uitgangspunten en aannames te veranderen als daar goede argumenten voor zijn of bewijs voor is. Blijf ook open om eens te experimenten met dingen die je niet meteen begrijpt of aanspreken.
  5. Blijf sceptisch: blijf kritisch nadenken over alles wat je doet, ook over progressiegericht werken. Blijf goed reflecteren op wat werkt in welke situaties. Blijf je ook informeren over nieuwe onderzoeksbevindingen. (lees ook)

5 dingen die je als individu kunt doen

  1. Leer actief: om beter te blijven worden in complexe vaardigheden is het nodig dat je actief leert. Actief leren kun je doen door de volgende dingen: lezen, denken, schrijven, bespreken, toepassen (lees meer).
  2. Maak je eigen materialen: maak je eigen spiekbriefjes, checklistjes en visualisaties. Niet alleen kan het hebben van dit soort eigen materialen heel handig zijn; het maken van de materialen is een leerzaam proces.
  3. Hou je progressie schriftelijk bij: er zijn allerlei manieren om op je eigen pc bezig te zijn met je eigen ontwikkeling, zoals een motivatiedagboek, een mindsetdagboek, een interessedagboek, een progressiedagboek en via reflectievragen.
  4. Plan in om ermee bezig te zijn: tegenwoordig hebben we bijna allemaal wel een digitale agenda. Deze kun je gebruiken om met een vaste regelmaat in te plannen om op de een of andere manier bezig te gaan met progressiegericht werken.
  5. Vind een buddy: het hebben van een buddy die ook bekend is met progressiegericht werken kan heel behulpzaam zijn om vooruit te blijven komen. Je kunt elkaar helpen en stimuleren om op een progressiegerichte manier met praktische problemen om te gaan.

5 tips om progressiegericht te blijven werken in teams

  1. Voer het geleidelijk in: een geleidelijke aanpak werkt vaak beter dan het roer abrupt omgooien. Door ieder zijn eigen tempo te gunnen en stap voor stap progressie te boeken, is het gemakkelijker om positief te blijven en het vol te houden (lees meer).
  2. Doe intervisie: Regelmatig progressiegerichte intervisie doen in het team heeft allerlei voordelen. Een daarvan is dat het kan helpen om progressiegerichtheid in het team vast te houden en uit te breiden (lees meer).
  3. Maak een interne expertpool: om niet steeds aangewezen te zijn om externe deskundigen kan het verstandig zijn om enkele mensen in het team extra training te geven zodat zij als vraagbaak en interne expert kunnen fungeren voor de teamleden.
  4. Pas interne systemen aan: in veel teams wordt gewerkt met procedures en vragenlijsten. Vaak kunnen deze aangepast worden zodat ze beter gaan passen bij progressiegerichte uitgangspunten. Hierdoor wordt het gemakkelijker om progressiegerichte blijven werken.
  5. Doe een follow up sessie: na een training te hebben gedaan kan het nuttig zijn om, na een half jaar of een jaar, een of meer korte follow up sessies te doen. Weer even ondergedompeld te worden in progressiegericht werken kan stimulerend werken.

Hopelijk zijn deze tips bruikbaar.

Wat vind je van dit artikel?
  • Bruikbaar (7)
  • Interessant (6)