Een progressiegericht dagboek kan een waardevol hulpmiddel zijn. Het kan je helpen om beter zich te krijgen op wat je hebt bereikt, wat je verder wilt bereiken en hoe je aan de slag kunt om die verdere gewenste progressie te bereiken. Hieronder beschrijf ik hoe je je eigen progressiegerichte dagboek kan maken. 

Uitleg

Kies een notitieboek, een dagboek of een word file om regelmatig iets in te schrijven gedurende 10 tot 15 minuten. Je kunt daarbij de volgende structuur gebruiken:

 1. Terugkijken: kijk terug op wat er heeft gewerkt in de afgelopen dag of paar dagen. Je kunt kiezen uit de volgende onderwerpen om iets over te schrijven:
  1. welke progressie heb je bereikt in iets wat belangrijk en/of interessant voor je is? (Zelfs kleine progressie is interessant om op te schrijven;
  2. Wat heeft je de afgelopen dag(en) voldoening geven/tevreden gemaakt?
  3. Wat vond je de afgelopen dag(en) interessant?
  4. Wat heb je de afgelopen dag(en) geleerd?
 2. Vooruitkijken: kijk vooruit naar de komende dag(en). Je kunt denken aan de volgende onderwerpen om iets over te schrijven:
  1. Welke kleine progressie wil je gaan boeken in iets wat belangrijk en/of interessant voor je is? Dit kan gaan om een doel dat je wilt bereiken maar natuurlijk ook om een probleem dat je wilt oplossen.
  2. Wat zou je leuk en/of interessant vinden om je de komende dag(en in te verdiepen?
  3. Wat zou je de komende dag(en) graag willen leren?
  4. Wat vond je de afgelopen dag(en) interessant?
 3. Concretiseren: schrijf hoe je concreet aan de slag wil met wat je onder de kopjes 1 en 2 hebt opgeschreven. Noteer eventueel ook met wie je wilt samenwerken en van wie je hulp of informatie nodig hebt.

 

 Trainingen Progressiegericht Werken 

 

Tip: gebruik een beveiligd computerbestand

Het is misschien verstandig om dit dagboek te maken in een beveiligd bestand in je computer. Het werken op je computer heeft diverse voordelen. In de eerste plaats kun je gemakkelijk linkjes en dergelijke in je tekst opnemen wat handig kan zijn. In de tweede plaats kun je als je dagboek na verloop van tijd wat uitgebreider is geworden, gemakkelijk zoeken in je tekst. Het werken met een beveiligd bestand is misschien ook verstandig. Weten dat dit dagboek alleen voor jouw eigen gebruik is, maakt het gemakkelijker om heel open en eerlijk te zijn in wat je opschrijft. Dit kan de relevantie van wat je opschrijft behoorlijk vergroten.

Opbrengst

Een progressiegericht dagboek kan helpen als tegenmaatregel tegen het negativiteitseffect (onze neiging om het negatieve wat meer te zien dan het positieve en er sterker door beïnvloed te worden). Ook helpt het om je doelgerichtheid vast te houden en vergroten.

Wat vind je van dit artikel?
 • Interessant (6)
 • Bruikbaar (6)