Feedback vragen als leidinggevende

door | jun 5, 2024 | Progressie, Progressiegericht werken | 2 reacties

Feedback vragen als leidinggevende

Een leidinggevende in onze opleiding vertelde dat hij feedback ging vragen aan medewerkers.

Het ging over het volgende onderwerp. Uit onderzoek van Teresa Amabile en Steven Kramer blijkt dat een positieve innerlijke werkbeleving betekent dat je positief denkt over je werk, je je goed voelt op je werk en goed gemotiveerd bent voor je werk. Dit leidt tot beter functioneren. In een opleiding voor leidinggevenden behandelden wij dit thema. We gaven hen een checklist met voorbeelden van acties die zij konden ondernemen om de positieve innerlijke werkbeleving van hun medewerkers te vergroten. De checklist bevatte ook voorbeelden van acties die de innerlijke werkbeleving van medewerkers ondermijnen en die ze dus beter konden vermijden.

Checklist innerlijke werkbeleving

Hier is een deel van de checklist die we de deelnemers voorlegden:

Checklist innerlijke werkbeleving

Medewerkers uitnodigen om de checklist in te vullen

De deelnemers vulden de checklist eerst individueel in en bespraken deze vervolgens in tweetallen. Daarna bespraken we het plenair. Een van de leidinggevenden zei tijdens de nabespreking: “Ik heb het nu voor mezelf ingevuld en dat was nuttig. Maar wat ik ook wil gaan doen, is dit met mijn medewerkers bespreken en hen vragen hoe zij dit beleven. Ik ga hen vragen welke dingen ze mij al zien doen en welke dingen ze graag willen dat ik meer ga doen, of juist minder. Wat ik er zelf van denk, is één ding, maar wat zij ervan denken, is misschien iets anders. Ik vind het belangrijk om te weten hoe zij het beleven.”

Voordelen van feedback vragen als leidinggevende

Wat deze leidinggevende zei, sprak mij aan. Dat hij zijn medewerkers wil gaan uitnodigingen de checklist in te vullen over zijn gedrag kan de volgende voordelen hebben:

  1. Waardevolle inzichten: Door te vragen aan zijn teamleden hoe zij zijn gedrag ervaren, kan hij waardevolle feedback krijgen. Dit kan ertoe leiden dat hij bewust bepaalde dingen meer of juist minder gaat doen.
  2. Verhelderen van intenties: het is een mooie manier om zijn intenties te verhelderen: “Dit is hoe ik het probeer te doen, hoe goed lukt mij dit al, en hoe zou ik het nog beter kunnen doen?”
  3. Stimuleren van een groeimindsetcultuur: Het vragen van feedback toont een lerende en kwetsbare houding, wat de samenwerking en relaties ten goede kan komen en een groeimindsetcultuur kan stimuleren.

Lees ook:

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (0)

2 Reacties

  1. Aart Brezet

    Eerlijk gezegd vind ik het vermijden van gedrag minder passend bij de progressie gerichte aanpak. Het is echt een mindfuck om te denken dat je beter wordt in iets minder doen. Mijn ervaring is dat alle negatieve doelen omgezet kunnen worden in positieve doelen en dat het veel meer helpend is om dat voor ogen te houden.

    Daarnaast zit wat mij betreft in de progressie gerichte aanpak dat iets dat je al lukt, wellicht nog meer kan lukken. Dan sluit de term verbeteren voor mijn gevoel ook wat minder aan.

    Het vragen naar feedback als leidinggevende is natuurlijk super waardevol, want anders krijg je het niet. Dan is het vooral belangrijk dat je het proces veilig maakt. Daar hebben wij een mooie waarderende cyclus voor.

    Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 524 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…

  5. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…

  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser