Teresa Amabile en Steven Kramer hebben in hun grootschalige onderzoek ontdekt dat progressie boeken in betekenisvol werk bijdraagt aan een positievere werkbeleving en aan een beter functioneren. (Meer over dit onderzoek kun je hier lezen). Hier zijn enkele praktische aanbevelingen om deze onderzoeksbevindingen toe te passen:

 Trainingen Progressiegericht Werken 

1. Definieer ‘betekenisvol’

Het is progressie in betekenisvol werk die zo motiverend is. Daarom is het belangrijk om te weten wat betekenisvol inhoudt voor je. Dit kun je doen door na te denken over wat belangrijk voor je is in het werk en door te praten met je collega’s en leidinggevende over wat je eronder verstaat. Als het meezit, kun je de betekenisvolheid beter gaan zien en zelfs vergroten. > Meer hierover.

2. Verwijder obstakels

Omdat negatieve gebeurtenissen zo’n sterk negatief effect kunnen hebben, kan het erg lonend zijn om obstakels te verwijderen zodat je onbelemmerd vooruitgang kunt boeken. Als je dit in teamverband doet, kan het effect natuurlijk nog veel groter zijn. Een interessante vraag om samen over te praten is: “Hoe kunnen we elkaar helpen om vooruitgang in belangrijk werk te bereiken?” > Meer hierover.

3. Focus op betekenisvol werk

Zorg ervoor dat je iedere dag tijd reserveert om geconcentreerd en ongestoord te werken (minimaal een half uur tot een uur) aan dat wat betekenisvol voor je is. > Meer hierover.

4. Hou een progressiedagboek bij

Kies een notitieboek, een dagboek of een word-file om elke avond iets in te schrijven. Let gedurende de dag goed op welke vooruitgang je boekt in relatie tot dingen die belangrijk voor je zijn. Schrijf aan het eind van de dag drie voorbeelden van progressie op die je hebt geboekt tijdens de dag. Het maakt niet uit hoe klein de progressie is. Schrijf ook op hoe je er in geslaagd bent om die progressie te boeken. Noteer zo precies mogelijk wat je hebt gedaan dat goed werkte. Geschatte tijd: 10-15 minuten. > Meer hierover.

5. Bespreek progressie met elkaar

Als je in je team progressie met elkaar bespreekt dan kan het effect van progressie nog groter worden. Het is ook motiverend om te zien dat collega’s progressie boeken in dingen die betekenisvol voor je zijn. Het delen van dit soort positieve ervaringen werkt aanstekelijk. Bovendien kun je als teamleden elkaar helpen om verdere progressie te boeken. > Meer hierover.

Mijn suggestie is om dit eens uit te proberen. Ik zou het leuk vinden als je me laat weten hoe het werkte!

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (5)
  • Bruikbaar (3)