Bespreek progressie met elkaarDoor je te richten op progressie in betekenisvol werk wordt je werkbeleving en je functioneren gestimuleerd. Het is nuttig om regelmatig expliciet in kaart te brengen welke progressie je hebt bereikt, bijvoorbeeld via een progressiedagboek. Doe je dat niet dan kan het zijn dat je niet goed doorhebt dat je progressie aan het boeken bent terwijl dat wel zo is. Progressie kan namelijk vaak onzichtbaar blijven als je er niet expliciet bij stilstaat. Dat komt doordat we onze bewuste aandacht meestal vooral richten op wat er fout is gegaan en op wat we nog moeten doen. Geboekte progressie zie je dan gemakkelijk over het hoofd.

 
Het effect van het zichtbaar maken van progressie kan nog sterker worden door het in je team met elkaar te bespreken. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. In een teamvergadering kun je, als teamleider, bijvoorbeeld de cirkeltechniek gebruiken. Je laat teamleden op gele briefjes op schrijven 1) welke betekenisvolle progressie ze de afgelopen week hebben bereikt, 2) welke betekenisvolle progressie ze de komende week graag willen bereiken. Als ze deze dingen hebben opgeschreven kunnen ze hun briefjes in respectievelijk de binnencirkel en de buitencirkel ophangen. Als team kun je gezamenlijk stilstaan bij wat de teamleden op hun briefjes hebben geschreven. Je kunt een foto van de cirkels maken en deze meesturen met de notulen.

 

Ook kan het heel goed werken om de teamleden met elkaar in gesprek te brengen over de progressie die zij momenteel aan het boeken zijn in hun werk. Je kunt dit eenvoudigweg faciliteren door hen uit te nodigen om in tweetallen uit te wisselen welke betekenisvolle progressie ze aan het boeken zijn. Door dit soort positieve ervaringen met elkaar te bespreken komt er een extra dimensie naast het motiverende effect dat focus op progressie sowieso al heeft. Die extra dimensie is dat mensen meer bij elkaar betrokken raken. Ze komen beter te weten wat hun collega’s als betekenisvol zien en ze komen beter te weten welke succesvolle dingen collega’s aan het doen zijn. Vaak zeggen mensen dat dit aanstekelijk werkt. Ook zeggen ze vaak dat ze het leuk vinden dat de dingen die hun collega’s vertellen voor hen zo herkenbaar en bruikbaar zijn.

 

Zo is het bespreken van progressie niet alleen een leuke ervaring die energie geeft, het is ook behulpzaam voor het boeken van verdere progressie.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (1)