Johan Derksen meent dat iemand met de huidskleur van Habtamu niet geloofwaardig kan spreken over de Friese cultuur.

Talkshowpersoonlijkheid Johan Derksen doet weer eens van zich spreken… Kamerlid Habtamu de Hoop steunt het plan om geld uit te trekken om de Friese taal te bevorderen. Johan Derksen zei hierover dat iemand met de huidskleur van Habtamu niet geloofwaardig kan spreken over de Friese cultuur.

Trainingen Progressiegericht Werken

Hij is toch geen Fries?

Derksen zei: “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten. Hij is toch geen Fries? Kom op, zeg! Waar gaat het over! Ik ben toch ook geen Surinamer?” Andere aanwezigen aan de tafel begonnen hardop te lachen.

Achtergrondinformatie: De politicus is in Ethiopië geboren en toen hij acht maanden oud was, geadopteerd door een Fries stel. Hij groeide op in Friesland en spreekt vloeiend Fries.

Verontwaardigde reacties

Veel bekende Nederlanders hebben gereageerd op deze situatie:

 • Habtamu de Hoop zelf schreef op X: “Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk.”
 • Mark Rutte schreef: “Goeie reaksje, En Johan, knoop dit yn dyn earen!”
 • Kamerlid Don Ceder schreef op LinkedIn: “Op de best bekeken talkshow van Nederland wordt lacherig gesteld dat je afkomst en huidskleur mede bepaalt of je een echte Fries bent. Ik ken Habtamu de Hoop als een echte Fries die zich hard inzet voor zijn provincie en zijn land. Maar dit gaat voor mij veel verder. Dit is het normaliseren van racisme. Onacceptabel.”
 • Laurens Dassen: “Klinkklaar racisme’ op ‘onze nationale televisie.”
 • Rob Jetten: “Terecht veel boze reacties op deze ‘grap’. Puur racisme op nationale tv.”

Waarom hebben mensen in verschillende regio’s verschillende huidskleuren?

In verschillende gebieden op de wereld komen verschillende huidskleuren in verschillende mate voor. In gebieden die dichter bij de evenaar liggen komen veel meer mensen met een donkere huidskleur voor dan in een gebied als Nederland. Hier is een eenvoudige evolutionaire verklaring voor.

 • In gebieden met veel zonlicht gaf een donkere huidskleur een overlevingsvoordeel omdat deze beter beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Dit omvat het verminderen van het risico op huidkanker en het beschermen van foliumzuur, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van de foetus. In deze regio’s creëerde de intense blootstelling aan UV-straling een hogere selectiedruk op individuen met een lichte huid, wat hun overlevingskansen en reproductieve succes verminderde.”
 • In gebieden met minder zonlicht gaf een lichte huid een overlevingsvoordeel. Een lichtere huid laat meer UV-straling door, wat de productie van vitamine D in de huid verhoogt. Vitamine D is essentieel voor de botgezondheid en het immuunsysteem. In deze regio’s leidde een tekort aan vitamine D, vanwege onvoldoende UV-straling, tot een hogere selectiedruk op individuen met een donkere huid. Zij hadden meer moeite met het produceren van voldoende vitamine D, wat hun overlevingskansen en reproductieve succes verminderde.

Zo leidde natuurlijke selectie tot de ontwikkeling van diverse huidskleuren aangepast aan lokale omstandigheden qua zonlichtexpositie, wat resulteerde in de brede variatie van huidskleuren die we vandaag de dag zien bij de menselijke populatie.

Bepaalt huidskleur anno 2024 waar je thuishoort?

We leven nu in een tijd waarin het heel gemakkelijk is voor mensen met een lichte huidskleur om te overleven in landen met veel zonlicht en voor mensen met een donkere huid in landen met weinig zonlicht.

 • Lichte mensen in zonnige landen moeten, om gezond te blijven, zich goed beschermen tegen UV-straling via zonnebrandcrème.
 • Donkere mensen in niet-zonnige landen moeten, om gezond te blijven, vitamine D slikken.

That’s all.

Wen er aan

Anno 2024 kunnen we het idee loslaten dat we aan de huidskleur van een persoon kunnen zien waar deze persoon thuishoort. Het is een achterhaald idee.

► Ik weet, de wereld verandert snel en opvattingen, inzichten, gewoontes en mogelijkheden veranderen snel. Er zijn altijd mensen die wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan de veranderende wereld. Maar anno 2024 wordt het tijd dat ook mensen als Derksen gaan inzien dat huidskleur niet bepaalt waar je thuishoort.

Lees meer:

Wat vind je van dit artikel?
 • Interessant (7)
 • Bruikbaar (4)