Focus op betekenisvol werk

Om te profiteren van het progressieprincipe is het nodig dat je ervoor zorgt dat je (vrijwel) iedere dag tijd reserveert om geconcentreerd en ongestoord te werken (minimaal een half uur tot een uur) aan werk dat betekenisvol voor je is.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Werk als een steeds sneller draaiende loopband

In een nieuw interview stelt Teresa Amabile dat binnen veel organisaties creatief werk bemoeilijkt wordt doordat medewerkers onafgebroken bezig moeten blijven om te voldoen aan alle eisen die steeds maar weer op hen af blijven komen. Ze heeft het over e-mails, onderbrekingen, deadlines en de onophoudelijke druk om productiever en creatiever te zijn. Ze vergelijkt het werken in veel organisaties met het lopen op een loopband en stelt dat in veel organisaties de loopband op een steeds snellere stand is komen te staan.

Van de loopband af om te focussen

Maar creatief werk, zegt Amabile, vergt dat je meerdere dagen per week tenminste 30 tot 60 minuten van die loopband af moet en moet besteden aan stille reflectie en een focus op het werk dat het meest betekenisvol is voor je. Tijdens die momenten ben je afgeschermd van gesprekken, telefoontjes, e-mails en onderbrekingen. Door van die loopband af te gaan maak je creativiteit vrij en verhoog je je work engagement (wat work engagement (NL: bevlogenheid) is en waarom het belangrijk is, lees je hier).

Mijn vragen

Spreekt deze gedachte je aan? Denk je dat hij klopt? Heb je zelf de gelegenheid om regelmatig van de loopband af te gaan?

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (1)