Begin 2012 bedachten wij de naam ‘progressiegericht werken‘ als aanduiding voor de aanpak die wij (als CPW) gebruiken. Opgeteld schreven Gwenda Schlundt Bodien en ik sinds dat moment een aardig rijtje boeken (zie hier en hier) en meer dan duizend korte artikelen over progressiegericht werken (en tientallen langere). Ook trainden wij vele honderden mensen (misschien zelfs een paar duizend), onder wie coaches, medewerkers, leidinggevenden en docenten in de aanpak. Inmiddels is progressiegericht werken een vrij bekende term geworden. Toch is de term en de aanpak ook bij velen nog onbekend. Daarom lijkt het me goed om nog eens uit te leggen wat progressiegericht werken is. 

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Progressiegericht werken

Progressiegericht werken is een verzameling van principes en praktische technieken die helpen om gewenste progressie en bereikte progressie zichtbaar te maken en om ideeën op te doen voor verdere progressie. De progressiegerichte aanpak is in belangrijke mate gebaseerd op vele inzichten uit de wetenschappelijke psychologie. Daarnaast wordt binnen de progressiegerichte aanpak gebruik gemaakt van een aantal, veelal door ons (CPW) doorontwikkelde een aangepaste, technieken uit de oplossingsgerichte aanpak.

Theoretische beschrijving van de aanpak

Een manier om een aantal belangrijke onderdelen uit de progressiegerichte aanpak te onthouden, is aan de hand van de onderstaande figuur (Visser, 2017).

Deze figuur is misschien het gemakkelijkst te begrijpen als we hem van rechts naar links bekijken. In het vakje rechts staat betekenisvolle progressie. Betekenisvolle progressie is progressie in iets wat belangrijk en/of interessant voor je is. Het bereiken van dit soort progressie is bijzonder krachtig en motiverend voor ons. Als we betekenisvolle progressie boeken voelen we ons beter, zijn we gemotiveerder en functioneren we beter.

Hoe we betekenisvolle progressie boeken staat in het vakje in het midden: door effectieve inspanning. Met effectieve inspanning bedoel ik inspanning die lang genoeg duurt en gebruik maakt van een aanpak die werkt. Hoe we dit soort inspanning kunnen vol houden wordt bepaald door twee factoren die je ziet in de vakjes links. Als eerste wil de groeimindset noemen. Dit is de overtuiging dat progressie mogelijk is en dat effectieve inspanning leidt tot progressie. Linksonder staat autonome motivatie wat betekent dat je iets doet waar je volledig achter staat omdat je het interessant en/of belangrijk vindt.

Wil je meer te weten komen over de termen in dit model dan kun je ze invoeren in het zoekvenstertje rechtsboven op deze site of deze site.

Progressiegerichte technieken

Een andere manier om progressiegericht werken te leren kennen en begrijpen, is door kennis te nemen van de vele praktische technieken die horen bij de aanpak. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan praktische groeimindsetinterventies of manieren om autonomie-ondersteuning te bereiken. Maar je kunt ook denken aan allerlei praktische technieken die in allerlei gesprekssituaties bruikbaar kunnen zijn, zoals de CPW 7-stappenaanpak, de cirkeltechniek, progressiegericht sturen, en dergelijke. Aan de hand van de checklist hieronder kun je voor je zelf eens in kaart brengen welke technieken je al kent en benut en welke nog niet.

Ken je bepaalde technieken nog niet? Dan kun je er hier meer over lezen.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (15)
  • Bruikbaar (15)