Wat kan er buiten de buitencirkel?

De cirkeltechniek is één van de populairste progressiegerichte technieken. De populariteit van deze techniek heeft te maken met haar grote eenvoud en veelzijdigheid. Je kunt de cirkeltechniek gebruiken voor zelfcoaching, coaching, intakegesprekken, teamsessies en meer. Het gebruik van de cirkeltechniek geeft vaak goed overzicht over de situatie waarin je je bevindt. Ook draagt de cirkeltechniek meestal bij aan een gevoel van competentie (door wat er al in de binnencirkel staat) en een gevoel van richting (door wat er in de buitencirkel staat). Ooit kwam ik, door een cursist in één van onze trainingen nog op een ander idee. [um_loggedin show_lock=yes]

Buiten de buitencirkel

Deze cursist had een paar dingen buiten de buitencirkel geschreven. Ze zei dat ze dat misschien nog wel het meest nuttig had gevonden aan het werken met de cirkeltechniek: “Daar kwamen een paar dingen te staat waar ik van besliste dat ik voorlopig niets mee hoef of wil. Dingen die ik niet hoef te doen. Het luchtte op om die dingen naast me neer te kunnen leggen en me te concentreren op de dingen in buitencirkel.”

Hoe vaak komt het niet voor dat we het gevoel hebben dat we veel teveel werk op ons bordje hebben? Al die e-mailtjes waar we nog op moeten reageren. Al die kleine verzoekjes waar we nog aan willen of moeten voldoen. Er lijkt altijd meer te doen dan je tijd toelaat. Door de cirkeltechniek uit te breiden met een derde laag, de laag buiten de buitencirkel, kunnen we meer zicht krijgen op al die dingen waar we niet direct iets mee hoeven te doen. In de dingen die we daar plaatsen hoeven we niet perse, of niet op korte termijn, progressie te boeken. De cirkeltechniek komt er dan als volgt uit te zien:

Waar hoef je geen progressie in te boeken?

Soms denken mensen bij de term progressiegericht werken onterecht dat we binnen deze aanpak als het ware obsessief met progressie bezig zijn. Dat altijd maar alles beter moet worden. Die gedachte vinden ze doodvermoeiend. Maar progressiegericht werken gaat over betekenisvolle progressie, progressie die interessant of belangrijk is. Overal progressie in boeken is niet nodig en niet mogelijk. Je kunt je aandacht niet overal tegelijk aan geven. Daarom is de vraag heel belangrijk waar je wel in vooruit wil komen en waar niet in. Een beslissing nemen over waar je niet in vooruit hoeft te komen kan heel opluchtend en ontstressend werken.

Mijn suggestie is dat je deze cirkeltechniek met drie lagen zelf eens uitprobeert.

Meer over progressiegericht werken

[/um_loggedin]

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (15)
  • Bruikbaar (11)