Progressie: tien redenen om de toekomst positief tegemoet te zien
De Zweed Johan Norberg heeft een boek geschreven waarin hij beschrijft hoe de wereld progressie heeft geboekt op een groot aantal gebieden. Het boek, met als titel Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future, bevat tien hoofdstukken waarin de volgende onderwerpen worden behandeld: voedsel, sanitatie, levensverwachting, armoede, geweld, milieu, geletterdheid, vrijheid, gelijkheid en de positie van kinderen.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, dan kunt u hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.
5 Comments
Over dat libertarische is het boek “de utopie van de vrije markt” van Hans Achterhuis zeker de moeite waard. Een belangrijk inzicht dat ik daarvan kreeg was het bestaan van een cultus in de VS rond de figuur Ayn Rant (“Atlas Shrugged”) die pleit voor zeer doorgedreven deregulering. Sindsdien begrijp ik veel beter sommige eigenaardige stellingen die Amerikanen innemen.
Ik dacht ergens gezien te hebben dat je in het verleden ook al “The better angels of our time” van Steven Pinker, en “The moral Arc” van Michael Schermer gelezen hebt (jouw artikel over deze laatste wordt mij hier voorgesteld). Hoe evalueer je deze 3 boeken tegenover elkaar? (zelf nog geen van de drie gelezen, The moral Arc ligt te wachten en Pinker staat op mijn verlanglijst.)
Hallo Jozef, het boek van Achterhuis heb ik niet gelezen. Shermer en Pinker wel. Beide boeken vind ik zeer goed en zeer aanbevelenswaardig. Ik ben het noch met Pinker noch met Schermer in alle hun standpunten eens. (Shermer heeft ook een libertarische invalshoek en Pinker een genetisch deterministische). Maar deze boeken vind ik zonder meer uitstekend. Het boek van Pinker zie ik zelfs als een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.
[…] zijn Steven Pinker, Matt Ridley, Andrew Mack, Zack Beauchamp, Max Roser, Michael Shermer en Johan Norberg. Het corrigeren van de veel heersende overmatig pessimistische kijk op de wereld is belangrijk. […]
[…] worden terwijl ze in feite beter worden (geweld, kindersterfte, armoede, etc., zie bijvoorbeeld hier). Het kan verder een deelverklaring zijn waarom in de medische wereld er veel sprake is van […]
[…] op doemdenken. Hierin doet het boek sterk denken aan boeken die ik hier eerder noemde zoals Progress van Johan Norberg, Enlightenment Now van Steven Pinker en It’s better than it looks van Gregg […]