De cirkeltechniek wordt steeds bekender. Een belangrijke reden voor de populariteit van deze techniek is haar eenvoud en flexibiliteit. Hij gaat als volgt. Eerst teken je twee cirkels op een groot vel papier, een binnencirkel en een buitencirkel. De binnencirkel gaat over de progressie die al geboekt is; de buitencirkel gaat over progressie die nog bereikt moet worden.

Werkwijze cirkeltechniek

Je kunt de cirkels gebruiken door de volgende vier stappen toe te passen, in je eentje of samen met anderen:

  1. Kies je onderwerp
  2. Schrijf je bereikte progressie in de binnencirkel
  3. Schrijf je verder te bereiken progressie in de buitencirkel
  4. Kies je volgende stapje voorwaarts.

Een uitgebreidere beschrijving van hoe de cirkeltechniek werkt, kun je hier lezen.

Ook in de buitencirkel komen plussen

We kregen eens van een coach te horen dat ze de cirkeltechniek uitgeprobeerd had maar dat het niet goed had gewerkt (Schlundt Bodien, 2018). De binnencirkel had goed gewerkt. Er ontstond rust en vertrouwen. Maar de buitencirkel had niet goed gewerkt. Daar had deze coach alles opgeschreven wat nog niet ging, alle problemen van haar cliënt. Ze vertelde dat alle positiviteit van de binnencirkel nu omringd werd door negativiteit in de buitencirkel.

Maar bij de cirkeltechniek komen zowel in de binnencirkel als in de buitencirkel positieve termen te staan. In de binnencirkel staan de plusjes die al zijn bereikt. In de buitencirkel staan de plusjes die de persoon of het team verder wil gaan bereiken.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)