Tijdens de laatste sessie van de opleiding progressiegericht werken, deelde Mascha, een toegewijde docente aan een hogeschool, een boeiende ervaring. Ze vertelde over een uitdaging die ze had meegemaakt met een klas die te maken had met aanzienlijke tegenslag en lesuitval.
Lesuitval leidt tot frustratie
De studenten hadden door de vele absenties en uitval van docenten niet de geplande onderwerpen kunnen behandelen. Dit leidde tot grote frustratie. Ondanks Mascha’s pogingen om de situatie te verklaren, en hen weer aan de slag te krijgen, nam de ontevredenheid onder de studenten toe. De studenten hadden kritiek en de sfeer verslechterde. Het gesprek met de studenten bevond zich op een dieptepunt en Mascha vroeg zich af hoe ze verder moest.
Dan maar de Cirkeltechniek
Op dat dieptepunt besloot Mascha om een andere aanpak te proberen: de cirkeltechniek. Deze techniek bestaat uit het tekenen van twee cirkels op een flipover. De binnencirkel representeert de al geboekte progressie en de buitencirkel de nog te bereiken vooruitgang.
Invulling van de Binnencirkel
Mascha en de studenten begonnen de binnencirkel te vullen met wat ze tot nu toe hadden bereikt, ondanks de moeilijkheden. Tot haar verrassing kwamen de studenten met veel voorbeelden, en de binnencirkel raakte snel gevuld. Dit had een positief effect op de sfeer; de studenten begonnen in te zien dat ze toch al heel wat hadden bereikt.
Richting door de Buitencirkel
Vervolgens vulden ze gezamenlijk de buitencirkel in met wat er nog gerealiseerd moest worden. Dit gaf de studenten een duidelijk gevoel van richting en hielp de focus te verleggen van frustratie naar constructieve vooruitgang.
Het Bepalen van Volgende Stappen
Als laatste stap bedachten de studenten welke concrete acties zij konden ondernemen om hun doelen te bereiken. Ze besloten elkaar te helpen door uitleg te geven over onderwerpen die sommigen al hadden bestudeerd en anderen nog niet. Mascha was zowel heel tevreden over wat de cirkeltechniek had opgeleverd als over het feit dat ze zichzelf halverwege de sessie gereset had en overgestapt was naar de cirkeltechniek.
De cirkeltechniek is als een zwemband
Na het horen van Mascha’s verhaal, kon ik niet anders dan enthousiast uitroepen: “Cirkeltechniek to the rescue!” Deze ervaring illustreert hoe de cirkeltechniek een krachtig instrument kan zijn om uitdagende situaties te navigeren. Soms lijkt hij net reddingsboei, die hoop en duidelijkheid biedt in een verwarrende situatie. Of zoals een andere deelnemer treffend opmerkte: “De cirkeltechniek is als een zwemband!”
0 reacties