Plantaardig eten: progressie voor dieren, gezondheid en milieu
Twintig jaar gelden stopte ik met vlees eten omdat ik het gevoel had dat het beter was om geen vlees te eten dan om wel vlees te eten. De aanleiding om te stoppen was dat ik iets op tv had gezien over de manier waarop dieren in de bio-industrie werden behandeld. Mijn redenering was dat dit zinloze wreedheid tegen dieren was* omdat we ook goed kunnen overleven zonder vlees te eten.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Ongemakjes
Het stoppen met eten van vlees bracht enkele ongemakjes met zich mee. Er was nog geen groot aanbod aan vleesvervangers in de winkels. Daarnaast was het sociaal ongemakkelijk. Veel mensen vroegen waarom ik geen vlees meer at. Ook legden ze vervolgens dikwijls uit dat zij zelf vlees veel te lekker vonden om vegetariër te worden.
Volledig plantaardig
Nu, 20 jaar later, maak ik de stap naar volledig plantaardig eten (plus paddenstoelen), met andere woorden: naar veganisme. Alle voedingsmiddelen die we binnenkrijgen via het eten van dierlijke producten (met uitzondering van vitamine B-12**) zijn namelijk afkomstig van planten. Het is enorm inefficiënt om die voedingsmiddelen binnen te krijgen door ze eerst door dieren te laten opeten en dan die dieren op te eten.
Veel efficiënter is het om ze direct te verkrijgen door de planten te eten. Het is onnodig, inefficiënt en schadelijk om dieren als intermediair en filter te gebruiken. Door te stoppen met het eten van dierlijke producten, stoppen we tegelijk met het binnenkrijgen van antibiotica en hormonen (aangezien dieren in de bio-industrie deze op grote schaal krijgen toegediend).
Vele argumenten
Er is in de tussentijd erg veel veranderd. In mijn omgeving zijn veel mensen gestopt met vlees eten en zelfs al enkele die helemaal geen dierlijke producten meer eten. Het voorkomen van zinloos dierenleed blijft een belangrijk argument voor veganisme (voor mij het hoofdargument). Daarnaast zijn er talloze andere, goede argumenten om helemaal plantaardig te gaan eten. Heel kort gezegd: het is beter voor dieren, beter voor je gezondheid en beter voor het milieu (lees meer).
Het mooie is dat je als individu een klein steentje kunt bijdragen aan het realiseren van de progressie die de wereld nodig heeft door over te stappen op plantaardig eten. Inmiddels hoef je minder bang te zijn voor afkeurende blikken. Steeds meer mensen raken gewend aan het idee dat vlees en zuivel eten niet top is. Daarnaast kun je in winkels en restaurants tegenwoordig kiezen uit een breed aanbod aan heerlijke plantaardige producten, waaronder vele op sojabasis.
Meer weten?
Wil je iets meer weten over dit onderwerp? Kijk dan naar bijvoorbeeld de documentaire The Game Changers (zie hieronder). In die documentaire krijg je antwoorden op vele vragen die vaak gesteld worden, zoals: zijn we als menselijke soort niet meer geschikt voor een vleesdieet dan voor een plantaardig dieet? en: kun je als veganist wel sterk en gezond zijn? (antwoord: ja)
Hier zijn enkele andere documentaires die de moeite waard zijn.
* Ik spreek van wreedheid omdat dieren (net als wij) voelende wezens zijn, die lijden en welzijn kunnen ervaren.
** Ook vitamine B12 wordt niet door het dier zelf geproduceerd maar door micro-organismen zoals bacteriën. Dieren krijgen het binnen door grondwater te drinken waar vitamine B12 in voorkomt. Mensen die geen dierlijke producten eten, kunnen eenvoudig aan vitamine B12 komen door het toe te voegen aan hun dieet (bijvoorbeeld in de vorm van tabletten). (Meer info)
18 Comments
Dank voor deze krachtige post Coert. Ik eet nu zes jaar volledig plantaardig. Naast een rein geweten heb ik me nog nooit zo fit gevoeld. Er is idd een enorm assortiment aan vleesvervangers inmiddels. Vooral op het gebied van broodbeleg is er enorm veel keus. Toch geef ik de voorkeur aan whole food. Ik eet veel bonen, granen, verse groenten en paddestoelen. Dan maak ik lekkere pasta sauzen van, stirfry’s met noodles of curry’s met (zwarte)rijst. Alhoewel een Beyond Burger op zijn tijd ook erg lekker is.
Er zijn gelukkig steeds meer vegan restaurants, of restaurants die vegan opties bieden. Nu nog de andere Europese landen. Ik zit veel in de Franse Alpen en daar is uit eten gaan geen feest.
Met warme groet,
Bart Verhagen
Miljoenen mensen lijden honger omdat we ons graan liever aan dieren geven https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/miljoenen-mensen-lijden-honger-omdat-we-ons-graan-liever-aan-dieren-geven~bb3a18a1/
Why I Became Vegan | George Monbiot
Less meat is nearly always better than sustainable meat, to reduce your carbon footprint
https://ourworldindata.org/less-meat-or-sustainable-meat
Dairy vs. plant-based milk: If you want to reduce the environmental footprint of your diet, switching to plant-based alternatives is a good option.
https://ourworldindata.org/environmental-impact-milks
VEGAN 2022 – The Film
Uit studies in het VK en de VS is gebleken dat personen die meer gehecht zijn aan het eten van vlees, meer gemotiveerd zijn om informatie over het bewustzijn van voedseldieren te vermijden en de blootstelling aan dergelijke informatie sneller beëindigen. Dit verlangen om vlees te eten gaat gepaard met het vermijden van informatie die de vleesconsumptie ter discussie stelt.
https://eprints.lancs.ac.uk/id/eprint/166017/1/ignorance_food_animal_minds_ACCEPTED.pdf
https://tinyurl.com/r5ntcmjn
In een gerandomiseerde trial werden de effecten van een mediterraan dieet en een veganistisch dieet gedurende 16 weken vergeleken bij 62 volwassenen met overgewicht. Na een terugkeer van 4 weken naar hun basisdieet begonnen de deelnemers 16 weken lang met het tegenovergestelde dieet. Uit de studie bleek dat het veganistische dieet resulteerde in een gewichtsverlies van -6,0 kg in vergelijking met geen verandering bij het mediterrane dieet. Het veganistische dieet leidde ook tot verminderde insulineresistentie en verhoogde insulinegevoeligheid, alsook tot een verlaagd totaal en LDL-cholesterol. De bloeddruk daalde bij beide diëten, maar meer bij het mediterrane dieet. De studie concludeerde dat het vetarme veganistische dieet effectiever was in het verbeteren van lichaamsgewicht, lipidenconcentraties en insulinegevoeligheid dan het mediterrane dieet.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7041444491047653376/
► Beleidsadvies dat door verschillende ministeries is gemaakt: Het kabinet kan de klimaatdoelen halen door extra maatregelen te nemen, waaronder een hogere belasting op langeafstandsvluchten, vlees en zuivel, en het verkleinen van de veestapel. Andere maatregelen zijn het verhogen van de energiebelasting op aardgas en het verplicht stellen van isolatie bij woningverkoop. Het kostenplaatje van deze maatregelen is ongeveer 7 miljard euro en de overheidsinkomsten stijgen met ongeveer 3,5 miljard euro. #vleestax #zuiveltax
► Landbouw, i.h.b. (pluim)veehouderij, zoals het nu is, vormt een groot probleem voor de wereld:
Link naar artikel
► De meeste Nederlanders zijn opgegroeid met een sprookjesachtig beeld van de voedselindustrie. In werkelijkheid leiden de meeste dieren in Nederland een erbarmelijk bestaan en worden ze onderworpen aan barbaarse praktijken. Nederland is, gemeten per vierkante kilometer, het grootste slachthuis van Europa en de vee-industrie verbruikt meer voedsel dan het oplevert. De visie van BBB op de relatie tussen mens en dier is niet alleen wreed, maar ook hopeloos achterhaald. Het is mogelijk om, tegen de stroom van technologische vooruitgang in, krampachtig aan een grote veestapel vast te houden, maar elke efficiëntiewinst gaat ten koste van de toch al minimale levenskwaliteit van deze dieren. Technologische vooruitgang kan helpen bij het vinden van nieuwe oplossingen voor voedselproductie die meer in lijn zijn met de moderne waarden van dierenwelzijn en efficiëntie.
Link naar artikel
► Staatssecretaris Maarten van Ooijen wil havermelk belasten om extra inkomsten te genereren voor de staatskas, maar dit gaat in tegen de logica van een integrale visie op landbouwbeleid, ecologische houdbaarheid, gezondheid en robuustheid. Havermelk heeft een duurzamere productiewijze dan koemelk en kan bijdragen aan klimaat, milieu en volksgezondheid. Het is onlogisch om koemelk niet te belasten vanwege het hogere eiwitgehalte, aangezien plantaardige eiwitten beter zijn voor de levensverwachting. De meest gezonde bronnen van calcium, eiwit en andere voedingsstoffen zijn plantaardig, en het is belangrijk om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Het zou goed zijn om deze integrale visie breed te delen en plantaardige producten te stimuleren in plaats van te belasten.
Link naar artikel
► Studie: veganistisch dieet voorspelt minder depressieve symptomen. De studie onderzocht de relatie tussen dieetkwaliteit en depressieve symptomen bij omnivoren, vegetariërs en veganisten. De resultaten laten zien dat een hogere dieetkwaliteit gepaard gaat met lagere depressieve symptomen over alle groepen heen. Bovendien is de dieetkwaliteit het hoogst bij veganisten en het laagst bij omnivoren. De studie benadrukt de noodzaak van het bevorderen van gezonde diëten voor de verbetering van de geestelijke gezondheid, maar erkent de beperkingen van de methodologie en de noodzaak van verdere interventieonderzoeken. Over het algemeen is dit een relevante studie die bijdraagt aan ons begrip van de rol van levensstijlfactoren bij de preventie van geestelijke gezondheidsproblemen.
► Nederlanders kopen minder vlees https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/03/vleesverkoop-daalt-langzaam-maar-zeker-a4163717
Open Link
► Een nieuwe studie uit Montreal toont aan dat veganisten beter presteren dan alleseters in uithoudingstests. Vegan atleten hadden hogere uithoudingsniveaus en konden harder werken voordat ze uitgeput raakten.
Het onderzoek weerlegt het idee dat je vlees moet eten om sterk te zijn. Een veganistisch dieet kan de sportprestaties verbeteren door complexe koolhydraten in groenten, granen, peulvruchten en noten. Documentaires zoals “The Game Changers” laten zien dat professionele atleten succesvol zijn op een plantaardig dieet.
De studie benadrukt het belang van koolhydraten voor uithoudingsvermogen. Veganisten hadden hogere VO2 max (maximale zuurstofopname) en presteerden beter bij submaximaal uithoudingsvermogen. Deze bevindingen weerleggen de populaire overtuiging dat veganisten minder presteren.
Open link
► De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die toezicht houdt op het werk in de slachthuizen, constateerde in de eerste zes maanden van vorig jaar 5700 incidenten
Open link
► Roel Binnendijk werkte undercover in de bio-industrie. De misstanden die hij met een verborgen camera vastlegde, haalden volop de media. Nu publiceert hij, met Jeroen Siebelink, een boek over zijn ervaringen. ‘Als ik word veroordeeld voor dierenmishandeling, ben ik het daarmee eens.’
Open link naar Correspondent
► Overal in Europa heeft de bio-industrie een dikke vette vinger in de pap. De grote vervuiler slurpt subsidies en saboteert plantaardige alternatieven. Als Big Agro het blijft winnen, wordt Europa nooit klimaatneutraal. Wie bepaalt de toekomst van ons voedsel: de burger of de bio-industrie?