Cynisme ontmaskerd: de mythe van de intelligente cynicus

Zijn cynische mensen intelligenter? Cynisme is een houding waarbij je uitgaat van negatieve bedoelingen van andere mensen.

Trainingen Progressiegericht Werken

Cynische mensen worden als intelligenter geportretteerd

Door de eeuwen heen zijn cynici gezien als intelligenter dan andere mensen. In de klassieke oudheid werden cynische filosofen als Diogenes als briljant gezien. Ook schrijvers en filosofen van een paar honderd jaar geleden zagen cynici als mensen die scherper zicht op de werkelijkheid hadden dan normale mensen. In fictie werden en worden cynische figuren vaak geportretteerd als minder sociaal maar als geniaal (denk aan Sherlock Holmes).

Onderzoek: leken zien cynici als intelligenter

Een artikel van Olga Stavrova en Daniel Ehlenbracht (2018) neemt het veronderstelde verband tussen cynisme en intelligentie onder de loep. In verschillende onderzoeken demonstreerden zij dat gewone mensen inderdaad denken dat cynische mensen intelligenter zijn dan niet-cynische mensen. Leken zien cynici als meer geschikt voor het uitvoeren van cognitief belastende taken en niet-cynici als geschikter voor het uitvoeren van sociale taken.

Onderzoek: cynische mensen zijn minder intelligent

Vervolgens onderzochten de onderzoekers hoe de feitelijke relatie tussen cynisme en intelligentie is. En wat bleek? In verschillende onderzoeken toonden zij dat het beeld van de intelligente cynicus niet klopt. Cynische mensen scoren niet beter op cognitieve capaciteitentests en verschillende andere cognitieve taken maar juist minder goed. Intelligente mensen kunnen ook weleens de motieven van anderen wantrouwen maar zij doen dit in het algemeen alleen als de context dit rechtvaardigt (bijvoorbeeld in een corrupte cultuur). Mensen die cynisme in algemene zin omarmen zijn gemiddeld minder intelligent en competent.

Lees ook:

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (6)
  • Bruikbaar (0)