Mindfulness-meditatie en progressiegericht werken

Hier betoog ik dat mindfulness-meditatie ondersteunend kan werken voor progressiegericht werken. Eerst beschrijf ik effecten van mindfulness-meditatie op onze cognities, gevoelens en ons lichaam. Vervolgens leg ik uit hoe mindfulness-meditatie progressiegerichte gespreksvoering kan ondersteunen.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, dan kunt u hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.
8 Comments
Waarom zou dit met name opgaan voor mindfulness-meditatie en niet gewoon voor meditatie in het algemeen.
Het hangt er denk ik vanaf wat je onder meditatie verstaat. Ik heb begrepen dat er allerlei soorten meditatie zijn (zie http://goo.gl/YvjyPy).
Het onderzoek dat ik hier citeer gaat specifiek over mindfulness meditatie. Voor het doen van onderzoek is het nodig dat heel duidelijk definieert wat het is dat je onderzoekt. Als je allerlei varianten van meditatie tegelijk onderzoekt dan worden de resultaten moeilijk interpreteerbaar. Welke effecten zijn nu waar aan toe te schrijven?
Ik vermoed (al weet ik het niet precies) dat veel andere meditatievormen overlappen met mindfulness-meditatie en wellicht daardoor veel van dezelfde soorten positieve effecten hebben. Dat zou me zeker niet verbazen.
Boeiend artikel.
Ook degelijke bronnen, dus dat betekent weer wat uurtjes leesvoer en nader rondstruinen op uw website.
Dank daarvoor!
Bedankt Ronald
Mooi artikel dat me aan het denken zet. Zowel meditatie als goed aansluiten bij de ander is niet gemakkelijk maar wel rustgevend. En da levert mooier gesprekken op.
Bedankt weer vooral deze inspiratie.
bedankt inge
Fijn om iets te lezen over deze twee boeiende zaken: Mindfulness en progressie gericht coachen. Ik zou willen aanvullen dat mindfulness enorm kan bijdragen aan de houding van niet-weten. Om zonder oordeel te kunnen zijn.
Daarnaast zie ik als voordeel dat het sterk ondersteunend werkt om (nog meer) in te kunnen tunen op het nu. Op wat er al is. En dus ook op wat er al goed gaat. De huidige situatie kan zo nog meer in beeld gebracht worden. Waarbij het ‘kijken naar wat goed gaat’ een belangrijk onderdeel is.
Bij het kijken naar de gewenste situatie is het inzetten van visualisatie oefeningen een mooie aanvulling. Door middel van visualisatie kan de gewenste situatie nog beter voor gesteld worden, met gebruik van de zintuigen, het voorstellings vermogen, het gevoel erbij aan te spreken.
Tenslotte is de vriendelijke aandacht die je beoefent in de mindfulness een enorme hulpbron in het oefenen van geduld, vertrouwen en zelfcompassie. Zeer waardevol voor jezelf als therapeut, coach of hulpverlener. Maar zeker ook waardevol om actief in te zetten in een begeleidingstraject. Het werkt dus twee kanten op.
Zelf heb ik met bovenstaande zaken zeer positieve ervaringen zowel binnen het onderwijs, met professionals, als met kinderen, jongeren en ouders.
Wat mij betreft is mindfulness en progressie gericht werken een gouden combi!
Bedankt Annette