open lijnDeze week vond de derde dag plaats van de opleiding progressiegericht werken met groepen. Het thema van die dag is progressiegericht omgaan met weerstand en conflicten. Gedurende de hele dag krijgen de cursisten de gelegenheid om te oefenen, hulp en feedback te krijgen, te reflecteren en allerlei hulpmiddelen en technieken uit te proberen (bijvoorbeeld De plus achter de min zoeken). We begonnen de dag, zoals we altijd doen, met een erinkomoefeningetje. We vroegen hen om duo’s te vormen en elkaar te vertellen over een situatie waarin ze al tevreden waren over hoe ze al eens waren omgegaan met weerstand of een conflictsituatie. We nodigden hen uit om hier een minuut of 15 over te praten met elkaar en ook te bespreken wat er in die situaties had gewerkt.

Een van de cursisten vertelde na afloop van de oefening dat ze een gesprek had moeten voeren waarbij ze van tevoren aan zag komen dat het spannend zou worden omdat er tussen haar en haar gesprekspartner geen overeenstemming bestond over het gespreksonderwerp. Ze had daarom het gesprek heel goed voorbereid. Ze vertelde dat dat goed had gewerkt omdat ze daardoor met zelfvertrouwen het gesprek in kon gaan. Vervolgens vertelde ze echter dat ze haar voorbereiding in het gesprek niet meer had nodig gehad. Wat er namelijk gebeurde was dat haar gesprekspartner begon te praten en zij begon te luisteren. Ze sloot goed aan op wat haar gesprekspartner vertelde en vatte samen wat deze had gezegd waarbij ze gebruik maakt van zijn eigen woorden. Door dit te doen ontstond er meteen openheid in het gesprek. Toen haar gesprekspartner was uitgesproken vertelde zij wat zij wilde vertellen. Toen ze uitgesproken was reageerde haar gesprekspartner tot haar verrassing meteen welwillend. Het gesprek ging op een prima manier verder.

Dit is wat we vaker zien. Als we aansluiten op de woorden van de ander en deze heel serieus nemen dan wordt de kans groot dat de ander jou ook serieus wil nemen (lees meer). Een andere cursist, degene die de duopartner was geweest van degene die het verhaal had verteld, vatte via een mooie beeldspraak samen wat er gebeurt in dit soort situaties: “Door de woorden van de ander te gebruiken gaat de lijn open in het gesprek”

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (4)