Naast trainingen over progressiegericht werken bestaat ook de mogelijkheid om bij ons individuele coaching en training te volgen (zie hier). Een dergelijk traject kan op verschillende manieren ingevuld worden en diverse voordelen hebben.

Trainingen Progressiegericht Werken

Wanneer is een individueel traject nuttig?

Regelmatig vragen mensen bij ons een individueel traject aan van bijvoorbeeld 3 of 6 gesprekken. Dit kan naar aanleiding van allerlei situaties gebeuren maar twee aanleidingen springen eruit:

  1. Nieuwe rol/functie: Het komt veel voor dat mensen een individueel traject aanvragen wanneer zij terechtkomen in een nieuwe rol of functie. Voorbeelden hiervan zijn: voor het eerst een in een leidinggevende rol terecht komen, starten in een rol als trainer, voor het eerst een groot project gaan leiden of als interim manager aan de slag gaan in een nieuwe organisatie.
  2. Lastige situatie/fase: Situaties en fases in de eigen loopbaan waarin mensen tegenslag ervaren of specifieke lastige probleemsituaties tegenkomen kunnen ook een aanleiding zijn om een individueel traject aan te vragen. Denk hierbij aan een leidinggevende die te maken heeft met enkele teamleden die niet goed functioneren of een team waarin niet zo’n goede sfeer is of aan een situatie waarin je als individu zelf het gevoel hebt wat minder goed te functioneren of het wat minder naar je zin te hebben in je werk.

Hoe kan een individueel traject ingevuld worden?

Een dergelijk individueel kan op diverse manieren worden ingevuld:

  1. Coaching: uiteraard kan het zinvol zijn om coaching als invulling te kiezen. Hierbij kun je grofweg denken aan een invulling via de CPW 7 stappen aanpak. Bij deze methodiek krijg je als individu de gelegenheid om rustig te bedenken waarin je progressie wilt bereiken, hoe je gewenste situatie eruitziet, waar je al staat, wat er al goed heeft gewerkt en hoe je volgende stap eruit kan zien.
  2. Individuele training: de sessies kunnen ook gebruikt worden om uitleg te krijgen, ideeën aangereikt te krijgen en situaties te oefenen. Bij dit oefenen kun je denken aan het oefenen van een gesprek dat je binnenkort moet voeren en waar je wellicht tegenop ziet.
  3. Online of fysiek: de gesprekken kunnen bij op locatie plaatsvinden of online. Nu we steeds meer massaal online hebben gewerkt, zie we dat individuele trajecten steeds vaker online plaatsvinden en dat dit veel voordelen heeft. Niet alleen scheelt online werken vaak veel reistijd, ook kent het online werken veel inhoudelijke voordelen en gemakken. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om tijdens een sessie even een scherm te delen om iets te laten zien of uit te leggen. Tevens vertellen cliënten ons dat ze het plezierig vinden om de gesprekken gewoon thuis in hun eigen veilige omgeving te kunnen doen. (Lees meer)

Wat kunnen individuele trajecten opleveren?

Individuele trajecten kunnen verschillende functies vervullen en voordelen hebben:

  1. Vrijuit praten: regelmatig horen we dat mensen het heel fijn vinden om vrijuit te kunnen praten over hun situatie. In je eigen organisatie is het niet altijd gemakkelijk om open te praten over wat je lastig vindt en waar je mee worstelt. Recent zei een projectmanager: “Ik voel me soms wel alleen in mijn rol. Het is heel fijn om in deze gesprekken dingen te kunnen bespreken ik in mijn organisatie niet zo gemakkelijk kan bespreken.” In een individueel traject kun je vrijuit praten en de coach/trainer als klankbord gebruiken.
  2. Verder komen in je eigen denken: Via de progressiegerichte vragen en interventies die wij inzetten helpen we onze gesprekspartners om hun doelen duidelijker te krijgen en stapjes vooruit te bedenken.
  3. Kennis en vaardigheden versterken: in individuele trajecten wordt het ook vaak op prijs gesteld om onze deskundigheid op het gebied van progressiegericht werken te benutten. We krijgen vaak de vraag: hoe kan ik hier progressiegericht naar kijken of hoe kan ik dit progressiegericht aanpakken. Ook oefenen we regelmatig stukjes gesprekken (bijvoorbeeld stuurgesprekken). Dit oefenen wordt vaak als nuttig ervaren.

 

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (0)