De fundamentele attributiefout: de onderschatting van de kracht van de situatie

door | jan 3, 2017 | bias | 5 reacties

De fundamentele attributiefout: de onderschatting van de kracht van de situatie

Richard Nisbett, die ik hier al eens vaker noemde, heeft een kort maar interessant nieuw artikel geschreven over de fundamentele attributiefout. Samen met Lee Ross schreef hij hier ooit een klassiek boek over, The Person and the Situation. De fundamentele attributiefout houdt in dat we systematisch de invloed van situaties, structuren en systemen op ons gedrag onderschatten en systematisch de invloed van persoonlijke kenmerken en aanleg op ons gedrag overschatten. Een andere manier waarop Nisbett het formuleert: we zijn, onterecht, geneigd om over het gedrag van mensen in puur dispositionele termen te denken (dispositie betekent aanleg).

De invloed van Aristoteles: dispositionele kijk

Nisbett schrijft dat niet-Westerlingen wat minder vatbaar zijn voor de fundamentele attributiefout. Hij denkt dat dit te maken heeft met de grote invloed die Aristoteles heeft gehad op onze cultuur. Aristoteles had een sterk dispositionele kijk op het gedrag van niet alleen mensen maar ook objecten. Zo dacht hij bijvoorbeeld dat een steen in water zinkt vanwege een eigenschap van de steen terwijl andere objecten die niet zinken die eigenschap niet hebben.

Consequenties: we zoeken de verklaring in persoonlijkheid en (gebrek aan) talent

De fundamentele attributiefout heeft veel consequenties. Als we iemand oneerlijk gedrag zien vertonen, zijn we geneigd om de oorzaak hiervan te zoeken binnen de persoon (“Wat een oneerlijke vent!”). We denken dat we zelf zoiets nooit zouden doen. Maar, zo legt Nisbett uit, menselijk gedrag varieert sterk in verschillende situaties. De invloed van intrapersoonlijke kenmerken is veel minder groot dan we denken. Wat we ons te weinig realiseren is dat als iemand zich eerlijk gedraagt in de ene situatie, hij dat mogelijk niet doet in een andere situatie.

Dit verklaart ook waarom mensen vaak geneigd zijn om excellente prestaties vooral toe te schrijven aan talent (in de zin van natuurlijke aanleg). Dat de excellente presteerder tienduizenden uren heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van zijn of haar vaardigheid is niet wat we als eerste zien en noemen, nee, de verklaring moet natuurlijke aanleg zijn. Dit is een voorbeeld van hoe we verklaringen graag binnen de persoon zoeken, niet in de interactie van de persoon met zijn situatie. En dit is onterecht.

We zien veel mensen slechts in één type situatie

Een reden waarom we de variabiliteit van menselijk gedrag over situaties onderschatten, is dat we veel mensen niet meemaken in heel verschillende situaties. We zien hen vaak in één type situatie, bijvoorbeeld in de uitoefening van hun beroep of ieder jaar op het zelfde verjaardagsfeestje.

Minder snel oordelen

Als we ons bewuster worden van de fundamentele attributiefout kunnen we er misschien voor corrigeren. Dit kan helpen om milder te denken over mensen die gedrag vertonen dat we afkeuren. We realiseren ons dat het gedrag niet uitsluitend iets zegt over de persoon maar ook in belangrijke mate over de situatie. We realiseren ons dan dat wij zelf misschien hetzelfde gedrag zouden vertonen als we ons in hun situatie zouden bevinden.

Meer geloven in de veranderbaarheid van gedrag

Een ander voordeel van het ons realiseren dat we geneigd zijn de rol van eigenschappen en aanleg te overschatten, is dat we gemakkelijker kunnen geloven in de veranderbaarheid van gedrag. We kunnen de kracht van situaties beseffen en benutten. Een belangrijke manier om eigen gedrag en dat van anderen namelijk te veranderen, is om situaties te veranderen. In een ander soort situatie kunnen we ons als mensen gemakkelijker anders gedragen.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (24)
  • Bruikbaar (14)

5 Reacties

  1. Mark Westerhuis

    Ha Coert,
    Interessant! Ik herinner mij bij de studie ook een boek van Nisbett & Ross te hebben gelezen over Shortcomings in human inference (o.i.d.) Dat was één van mijn favoriete boeken. Ik kwam de naam Nisbett net ook al tegen in je laatste boek ( ja, Bol.com is echt snel), vandaar dat ik getriggered werd toen de naam terug kwam in je Facebook post.
    Groeten,
    Mark

    Antwoord
    • Coert Visser

      Hoi Mark, Ja, dat boek dat je noemt is een nog grotere klassieker dan het boek dat ik noemde. Een van de beste psychologieboeken uit ‘onze’ tijd. Het laatste boek van Nisbett is ook prima. Ik bespreek het elders op deze site. Het boek The person and the situation is een wat ouder boek dat een paar jaar geleden opnieuw is uitgegeven. Het is interessant maar deels ook wat achterhaald. Dit laatste komt mede door de snelle ontwikkelingen in de psychologie onder invloed van de replicatiecrisis. Niettemin blijft het thema van situationisme belangrijk.

      Antwoord
  2. Janine Peek

    Een belangrijke oorzaak voor de fundamentele attributiefout ligt in het niet genoeg meemaken van de ander in verschillende situaties, schrijf je. Misschien herbergt deze redenering eveneens de klassieke attributiefout. Ik denk namelijk dat in onze cultuur (onze situatie) het individualisme en daarmee samenhangend de meritocratie, een enorme invloed heeft op hoe we verschillend gedrag beoordelen.
    Vroeger, toen de verzuiling in onze samenleving nog springlevend was, werd ‘oneerlijkheid’ toegeschreven aan de zuil waartoe de actor behoorde. Toen die sociale structuur wegviel en de ontzuiling compleet was, bleef alleen het individu over om een label aan vast te plakken.
    Ben benieuwd naar je reactie.

    Antwoord
  3. Jan Van Den Hoeven

    Beste,

    Kan ik de link ook leggen tussen de context en het individu, zoals je dat in organisatie- en familieopstellingen zo mooi kan zien? In mijn werk als leiderschapstrainer en -coach begon ik vaak bij het individu en de realatie, maar ik merkte dat mensen onvoldoende de link kunnen leggen tussen hun eigen gedrag en het werk, c.q. de taak die ze moeten verrichten. Ik heb het omgedraaid, ik ga uit van eerst de context (SWOT van de huidige situatie, beeld van de gewenste situatie) en daarna pas de relatie en het gedrag wat nodig is om de doelen te bereiken. Ik merk dat dat veel beter beklijft en dat het bewustzijn en de link tussen doelen en eigen gedrag veel groter is.

    Grts, Jan

    Antwoord
    • Coert Visser

      bedankt Jan, ja, ik denk zo’n situationele benadering verstandig is

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Meta-analyse signature strengths interventies: onderbouwing sterktegerichtheid? - Progressiegericht Werken - […] De eerste is: er zijn veel andere kandidaten voor factoren die positief functioneren van mensen kunnen verklaren/veroorzaken. De focus…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 534 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Indien ge¨interesseerd in zelfsturende teams kijk dan op de site van 'Corporate Rebels' uit Amsterdam. Zij hebben zich globaal al…

  8. Coert Visser
  9. Coert Visser