wandelen stimuleert creativiteitIn dit artikel schreef ik dat bij CPW-trainingen we cursisten na de (heerlijke) lunch vaak even de gelegenheid geven om, in duo’s, met elkaar 20 minuten te wandelen en te praten over het huiswerk dat ze hebben gedaan voor de trainingsdag. Huiswerkwandelen noemen we die oefening. Ik schreef in dat artikel al dat zo’n wandeling heel goed werkt, onder andere omdat zo’n wandeling van 20 minuten ertoe leidt dat je brein veel beter doorbloed raakt (zie hier). Nu is onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat wandelen goed is voor creatief denken.

Trainingen Progressiegericht Werken

In dit artikel leggen Marily Oppezzo en Daniel Schwartz (2014) uit dat zij in vier experimenten aantoonden dat wandelen (vooral buiten) stimulerend werkt voor het genereren van ideeën. Wandelen blijkt zoals gezegd vooral stimulerend te werken op divergent denken (creativiteit) en niet op convergent denken (het kiezen van een juist antwoord of het komen tot een conclusie).

Ook lieten de onderzoekers zien dat dit creativiteitsbevorderende effect van wandelen nog even doorwerkt als men na het wandelen gaat zitten. De onderstaande figuur laat de creativiteitsscores bij verschillende combinaties van volgorden van wandelen en zitten zien die de onderzoekers testten.

wandelen stimuleert creativiteit

Dit onderzoek bekijkend, denk ik dat we misschien nog veel meer gebruik kunnen maken van wandelen. Je kent vast het concept van wandelcoaching al. Misschien moeten we ook meer doen met wandelend vergaderen, wandelend schrijven (?), wandelende stuurgesprekken, etc.

Vraag aan de lezer: Heb je nog meer ideeën over hoe we de kracht van wandelen in werk kunnen toepassen?

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (5)
  • Bruikbaar (2)