Interesse verbetert je functioneren

In dit artikel betoogde ik dat het volgen van je interesses een drijvende kracht kan zijn achter competentie-ontwikkeling. In dat artikel onderscheidde ik twee aspecten aan interesses, namelijk dingen die je leuk vindt om te doen en te leren en dingen die je belangrijk of betekenisvol vindt om te doen en te leren.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Affect-gerelateerde en waarde-gerelateerde interesses

Er is een onderzoekspublicatie verschenen van Paul O’Keefe en Lisa Linnenbrink (2014) die de stelling van artikel ondersteunt: The role of interest in optimizing performance and self-regulation. Het artikel onderscheidt de volgende twee aspecten van interesses (die geheel corresponderen met mijn tweedeling): (1) affect gerelateerde interesse (dingen die je leuk vindt) en (2) waarde-gerelateerde interesse (dingen die je persoonlijk waardevol vindt). 

Presteren en zelfregulatie

Het artikel beschrijft twee experimenten die laten zien dat interesses een positief effect op functioneren hebben. De onderzoeken laten zien dat het doen van interessante taken leidt tot betere prestaties op de betreffende taak. Daarnaast het artikel zien dat bij het doen van interessante taken je vermogen tot zelfregulatie goed blijft (deze conclusie komt trouwens overeen met wat ik dit artikel schrijf: Wanneer ego-uitputting niet van toepassing is).

Vraag: op wat voor idee brengt je dit?

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)