De vloek van kennis
Vaak is het zo dat dingen niet louter goed of slecht zijn. Hier zijn vijf voorbeelden: (1) oplossingen voor problemen kunnen nieuwe, onverwachte problemen scheppen, (2) goede eigenschappen kunnen de afgunst van anderen opwekken, (3) wat een sterkte is in één situatie is een zwakte in een andere, (4) het feit dat je succes bereikt voelt fijn maar kan je motivatie om verdere vooruitgang te boeken verminderen en (5) het hebben van veel kennis over een onderwerp is nuttig en plezierig maar kan het contact en de communicatie met anderen soms bemoeilijken. Over dit vijfde voorbeeld, dat bekend staat onder de naam de vloek van kennis (The curse of knowledge, Camerer et al. (1989) wil ik het hebben.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, dan kunt u hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.
2 Comments
Dag Coert,
Wederom een zeer lezenswaardig stuk. Dank je.
De broers Dan en Chip Heath hebben in hun boek ‘Made To Stick’ (NL: ‘De Plakfactor’) tal van concrete cases en voorbeelden beschreven waar de vloek van de kennis een nefaste rol speelt. Een aanrader.
Hier alvast een link:
http://hbr.org/2006/12/the-curse-of-knowledge/ar/1
Hartelijke groet,
Peter
Bedankt Peter. Ik ken het boek. Ik kwam the curse of knowledge zelf ook het eerst tegen in dat boek.