wandelen om relatie te verbeterenKort geleden schreef ik over het creativiteit-stimulerende effect van wandelen. In dat artikel verwees ik naar onderzoek dat liet zien dat wandelen (vooral in de buitenlucht) het gemakkelijker maakt om ideeën te genereren. Ook noemde ik dat dit creativiteitsbevorderende effect van wandelen nog even doorwerkt als men na het wandelen gaat zitten. Deze week sprak ik hierover met een klant en zij vertelde me dat zij wandelen had gebruikt om de relatie met een medewerker te verbeteren. Toen ik vroeg hoe wandelen had geholpen daarbij zei ze dat wandelen hielp omdat je aan het bewegen bent en elkaar niet steeds hoeft aan te kijken.

Oogcontact

Toen ze dat zei moest ik denken aan onderzoek waar ik enkele dagen eerder over had gelezen. Matias Baltazar en zijn collega’s ontdekten dat het maken van oogcontact ertoe leidt dat mensen zich meer bewust zijn van hun eigen lichaam. Ik vroeg mij af of oogcontact wellicht om die reden belemmerend kon werken in een spannend gesprek (bijvoorbeeld omdat mensen dan zich minder goed op het onderwerp kunnen concentreren omdat ze meer over zichzelf of hun eigen lichaam moeten denken).

Gemakkelijk om even stil te zijn

Ik sprak deze gedachte niet uit en vroeg in plaats daarvan door. Mijn vraag was hoe het bewegen en elkaar niet aankijken had geholpen in het gesprek. Ze vertelde toen dat het feit dat zij en haar gesprekspartner aan het bewegen waren en elkaar het steeds hoefden aan te kijken het veel gemakkelijker hadden gemaakt om stiltes te laten vallen. Door het lopen en door de dingen die je ziet, heb je af en toe als het ware een goed excuus om niet de hele tijd door te hoeven praten. Je moet bijvoorbeeld even wachten op een fiets of er vliegt een mooie vogel op. Op zulke momenten is het heel gemakkelijk om even stil te zijn. Tijdens die stiltes kun je mooi even rustig doordenken. Tijdens een gesprek waarin je tegenover elkaar aan een tafel zit is het veel moeilijker om die stiltes te laten vallen terwijl je ze eigenlijk wel nodig hebt om rustig na te denken.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (5)
  • Bruikbaar (3)