Progressiegerichte intervisie kan je helpen om met je team in een minuut of 20 een casus te bespreken en goede ideeën op te doen. De aanpak kent een aantal spelregels en stappen die ik onderaan dit artikel beschrijf. De aanpak werkt het beste als de spelregels en de stappen strikt worden toegepast en als er een behoorlijke vaart in het proces wordt aangebracht. Na afloop van de bespreking van de casus wordt er niet doorgepraat over de casus.
Extra stap: waardering
De methode lijkt op bekende intervisietechnieken maar wijkt in een paar details af. Een belangrijk voorbeeld daarvan is dat er, nadat de casus is gepresenteerd (stap 1) en hier enkele feitelijke vragen over zijn gesteld (stap 2) er een stap is waarin de deelnemers benoemen wat hen aansprak in wat de casusinbrenger naar voren bracht. Wat er in deze stap gebeurt, is vaak krachtig en verrassend. In stap 4 worden tips gegeven. Deze ronde is vaak extra krachtig als de teamleden al bekend zijn met progressiegericht werken en dus progressiegerichte tips kunnen geven.
Doelgericht en snel
Deze week heb ik een team in een grote onderwijsinstelling de gelegenheid gegeven de methode uit te proberen. Na afloop reageerden de teamleden enthousiast. Met name de doelgerichtheid en de snelheid van de aanpak vonden ze goed werken. De casusinbrengster was verder positief verrast over de complimenten die ze kreeg tijdens stap 3 en over de vele en gevarieerde tips die ze ontving in stap 4.
Spelregels:
- Er is een voorzitter die de deelnemers om de beurt het woord geeft
- Bij de stappen 2 tot en met 4 worden meerdere rondjes gemaakt
- Als je als deelnemer het woord krijgt, lever je input dat zo compact mogelijk
- Er vindt geen discussie plaats
- Als je deelnemer even bedenktijd nodig hebt, zeg dan: “Ik pas”
- De voorzitter maakt zoveel rondjes als nodig is om iedereen alles te laten vragen of zeggen wat hij of zij nodig vindt.
Werkwijze:
Na afloop:
- Voorzitter vraagt aan de case-inbrenger: “Vond je het nuttig?”
- Voorzitter vraagt vervolgens aan de groep: “Vonden jullie het nuttig?”
- Na beantwoording van deze vragen wordt de oefening afgerond.
De laatste maanden heb ik een 5 tal intervisie bijeenkomsten op deze manier begeleid. Het betrof een klein team met clienten ondersteuners.
De case inbrengers vertelden dat het al zo veel teweeg brengt als je ongestoord je case inbrengt. Als je alles rustig vertelt zonder onderbroken te worden zie je het als het ware weer voor je en wordt de situatie steeds duidelijker. Inbrengers lieten weten er al pratend anders tegen aan te gaan kijken. Zonder nog maar één tip gehad te hebben merkten ze al vooruitgang. Het team, wat in stap 2 alleen toelichting over feiten vraagt, verstoort dat proces niet.
De waardering in stap 3 werd door iedereen als heel prettig en aanmoedigend ervaren.
De ondersteuners hebben gedurende het laatste jaar diverse trainingen gehad. Ze vertelden dat ze in de intervisie het meest geleerd hadden van alles. Het sloot altijd aan bij de praktijk en de al aanwezige kennis. Ik heb als intevisie begeleider maar weinig kennis toegevoegd.
Dank, Gerrit!
Ik heb in de Vervolg Training Progressiegericht Werken kennis gemaakt met deze vorm van intervisie. Sindsdien heb ik het in verschillende intervisie groepen gebruikt. De deelnemers zijn erg enthousiast, ze vinden het kort en krachtig met concreet en positief resultaat. Het feitelijk doorvragen geeft waardevolle informatie en geeft vaak al veel antwoorden voor de inbrenger. De positieve waardering wordt als steunend ervaren en de tips als praktisch, waar men zelf uit kiest wat het beste past.
We proberen dit model momenteel ook uit in het Multi Disciplinair Overleg.
Bedankt Wim. Leuk om weer van je te horen.
Dag Coert,
Duidelijk een verkorte én vereenvoudigde versie van de Synectics Creatieve Probleem Oplossingsmethode.
Deze laatste heb ik zelf geüpdatet met invoegen van een paar van de vaardigheden van het Cruciale Dialogen Model. Beide, de Synectics en de Cruciale dialogen methode, zijn gebaseerd op het Creatief wisselwerkingsproces (Creative Interchange).
Gezien de Synectics methode uitstekend werkt is het niet te verwonderen dat uw progressieve intervisie dit ook doet.
Creatively ,
Johan
Beste Coert,
Ik heb geen ervaring met deze progressie gerichte intervisie. Van een aantal elementen weet ik dat ze goed werken. Zoals dat ieder zijn inbreng, vraag, tip geeft zonder discussie erover. En de keuze aan de inbrenger is, voor wat voor hem het meest bruikbaar is. Een krachtig onderdeel van deze intervisie vind ik het vertellen door de teamleden wat hen aanspreekt in de manier waarop de inbrenger de situatie hanteert.
Ik wil hier twee ideeën meegeven die bij Signs of Safety groepscasuïstiek worden gebruikt. Na formulering waar de tips zich op moeten richten. Wordt een schaalvraag gesteld aan de inbrenger: Welk cijfer hij geeft op de schaal o geen enkel idee en 10 een idee voor 1e stap als antwoord op de vraag.
Als teamleden om tips gevraagd worden om verder te komen in een casus, dan wordt aan inbrenger gevraagd of hij tips wil in de vorm van progressie gerichte vragen voor leden van het systeem. Indien het antwoord ja is, worden door de deelnemers 1 a 2 vragen geformuleerd die kunnen helpen om verder te komen.
Met vriendelijke groet,
Paul Bos
Bedankt Paul!
Lijkt het OASE-model
Onderzoek: Feitelijke vragen
Appreciatie;
Wat vinden de deelnemers dat client goed doet?
Dat coach goed doet?
Suggesties:
Tip per tip. (casusinbrenger vraagt nog een volgende tip, of niet)
Effect