Onze rebellie tegen onze genen

In 1859 publiceerde Charles Darwin zijn boek The Origin of species waarin hij voor het eerst het proces van evolutie beschreef. In kern komt het idee van evolutie hierop neer: de eenheid van het leven (alle leven is met elkaar verbonden), de diversiteit van het leven en de afstemming van organismes met hun omgeving worden verklaard door afstamming met modificatie door natuurlijke selectie (Vermeij, 2015). De ontdekking van het proces van evolutie heeft aan de ene kant geleid tot veel weerstand omdat deze leidt tot ideeën en conclusies die haaks staan op veel populaire traditionele denkbeelden.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, dan kunt u hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.
3 Comments
Dank je wel voor deze doordenker, vele mensen zijn ook, of voelen zich een vehikel van de genen van het bedrijf waar ze werken… tot ze er bewust mee omgaan en kiezen om achter hun eigen keuze te staan. Wat in feite het beste is voor hen en … voor het bedrijf.
Dat is een mooie parallel. Ik zal binnenkort iets meer schrijven over Stanovich’s boek. Hij beschrijft nog een ander proces dat wel lijkt te raken aan wat je hier zegt.
[…] van het bouwen van instituties en gewoontes die tegen biologische tendensen ingaan. Zoals ik in dit artikel noem zijn aangeboren biologische tendensen door de evolutie in ons gevormd om onze genen te dienen. […]