Hoe wiskundeangst bij ouders hun betrokkenheid bij het onderwijs van hun kinderen kan beïnvloeden (en hun prestaties)
Een nieuw onderzoek laat een interessante link zien tussen de mindsettheorie en de zelfdeterminatietheorie. Dajung Diana Oh en haar collega’s onderzochten hoe wiskundeangst van ouders samenhangt met een controlerende dan wel autonomie-ondersteunende betrokkenheid bij het onderwijs van hun kind.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Wiskundeangst
Nogal wat mensen hebben een zekere angst voor het vak wiskunde. Deze angst voor wiskunde heeft meestal te maken met een statische mindset ten aanzien van wiskunde. Deze statische mindset is de overtuiging wiskunde aanleren vooral een kwestie van aanleg is en dat je die aanleg zelf mist.
Onderzoek Oh et al. (2022)
Oh et al. (2022) deden een onderzoek (N = 562) naar de effecten van angst van ouders op de manier waarop ze betrokken zijn bij het wiskundeonderwijs van hun kinderen. Tevens werden de wiskundeprestaties van de kinderen bijgehouden.
Ouders rapporteerden over hun wiskunde angst en over hun controlerende en autonomie-ondersteunende betrokkenheid bij het wiskundeonderwijs van hun kinderen. Tevens werd hun stijl van begeleiden geobserveerd.
Op hetzelfde moment en een jaar later werden de wiskundeprestaties van de kinderen in kaart gebracht.
Resultaten
De onderzoekers vonden de volgende resultaten:
- Ouders met een grotere wiskundeangst bleken meer controlerend betrokken bij het wiskunde onderwijs en minder autonomie-ondersteunend bij kinderen die slechter presteerden in wiskunde
- Controlerend ouderschap voorspelde lagere wiskundeprestaties een jaar later later bij deze kinderen
Conclusie
De bevindingen suggereren dat wiskunde-angstige ouders geneigd zijn om met kinderen die worstelen met wiskunde praktijken te gebruiken die hun wiskundeprestaties verder ondermijnen. Dit kan een onconstructieve cyclus creëren voor het leren van wiskunde door kinderen.
In dit onderzoek is wiskunde als voorbeeld genomen omdat dit een vak is waarover bij veel mensen angst bestaat. Maar het lijkt me dat de bevindingen net zozeer op kunnen gaan voor andere vakken.
2 Comments
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10888691.2023.2177163
Dit artikel bespreekt een onderzoek naar de invloed van de mindset van het gezin op de motivatie, het gedrag en het affect van studenten bij wiskunde. Uit de studie blijkt dat de perceptie van de fixed mindset van hun ouders en oudere broers en zussen negatief samenhangt met hun motivatie, betrokkenheid en hulpzoekgedrag bij wiskunde. De studie wijst op het belang van de mindset-context van het gezin bij het vormgeven van de academische resultaten van studenten, met name de rol van oudere broers en zussen.
Open Link
► Grote taalmodellen, zoals ChatGPT worden steeds meer gebruikt in ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat we snappen wat voor vooroordelen (biases) ze kunnen hebben. Dat het waarschijnlijk is dat ze biases hebben, komt omdat die modellen onze eigen denkwijzen en opvattingen weerspiegelen, inclusief de schadelijke stereotypes die we soms hebben.
In dit onderzoek is gekeken hoe deze taalmodellen wiskunde en STEM-vakken zien in vergelijking met andere onderwerpen. Ze vonden dat deze modellen over het algemeen een negatief beeld hebben van wiskunde en STEM-vakken, met wiskunde als meest negatief. Maar er waren grote verschillen tussen de modellen. De nieuwere versies, zoals GPT-4, hadden een rijker en complexer beeld, en waren ook minder negatief dan de oudere versies en de middelbare scholieren die ze als vergelijking gebruikten. Dit suggereert dat betere taalmodellen in de toekomst minder bevooroordeeld kunnen zijn, en misschien zelfs kunnen helpen om schadelijke stereotypes in de samenleving te verminderen.