Organisatiebrede verandering via het draaiknoppenmodel

In dit artikel noemde ik het draaiknoppenmodel. Dit is een krachtig theoretisch raamwerk gebaseerd op werk uit de sociale psychologie dat praktisch goed bruikbaar is voor het realiseren van systeembrede verbeteringen. In de volgende casus wordt een voorbeeld getoond van de toepassing van het draaiknoppenmodel.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, dan kunt u hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.
2 Comments
Leuk om dit artikel te lezen. Ik zie veel herkenning. Ik geef trainingen aan medewerkers van Bureau Jeugdzorg Utrecht in oplossingsgericht werken. Dit is een (verplicht) onderdeel van een 5-daagse training in de basisprincipes van Signs of Safety, door Utrecht vertaald naar “de SAVEmethodiek, ofwel Samenwerken Aan VEiligheid”.
Mensen staan wisselend tegenover de methode en de kunst voor mij is om goed aan te sluiten bij de verschillende niveaus en houdingen t.o.v. oplossingsgericht werken. Zeker bij mensen die niet geheel vrijwillig in de training zitten.
Zelf ben ik erg enthousiast over deze methode omdat het goed werkt en ik een groot voorstander ben van autonomie-ondersteunende hulp (dat lijkt bijna in tegenspraak..maar is t niet.
Met dat enthousiasme moet ik dan ook weer oppassen: nooit harder lopen dan je deelnemers… Aansluiten en stap voor stap.
Bedankt voor je reactie Inge!