Er is een nieuwe versie verschenen van het gratis beschikbare Debunking Handbook. Dit compacte document, geschreven door 22 wetenschappers, bevat uitleg over misinformatie en wetenschappelijk onderbouwde strategieën om misinformatie te voorkomen en bestrijden.

Trainingen Progressiegericht Werken

4 Basics over misinformatie

Het Handboek begint met vier belangrijke dingen om te weten over misinformatie:

  1. Misinformatie kan kwaad, zowel voor individuen als voor de maatschappij als geheel (lees ook)
  2. Misinformatie kan gemakkelijk blijven hangen. Zelfs nadat misinformatie is weerlegt kan het vaak blijven hangen en invloed blijven uitoefenen bij mensen die erin geloofden.
  3. Voorkomen is beter dan genezen. Door mensen van tevoren te informeren over strategieën van misleiders kun je ze weerbaarder maken. Je kunt dit vergelijk met het inenten van mensen tegen structurele misleiding (lees ook).
  4. Goed en regelmatig weerleggen is belangrijk: bij het weerleggen moet je gedetailleerd zijn in je uitleg en tevens uitleggen wat wel waar is.

Uitwerking van 1 t/m 3

Deze 4 basics worden uitgewerkt in de volgende hoofdstukken. Eerst kun je lezen over verschillende vormen van misinformatie, over hoe het komt dat we misinformatie gemakkelijk kunnen geloven en hoe het zich zo gemakkelijk kan verspreiden.

Vervolgens kun je lezen hoe het kan dat zelfs weerlegde misinformatie invloed op ons kan blijven uitoefenen en waarom dit zo schadelijk kan zijn.

Daarna kun je lezen hoe een krachtig middel tegen misinformatie is om mensen er weerbaarder tegen te maken. Hierbij is een biomedische analogie aan de orde. Mensen voorzien van inzichten en strategieën om zichzelf te beschermen tegen misinformatie lijkt op het inenten van mensen tegen een virus.

Debunking

Ten slotte kun je uitgebreid lezen over debunking, ofwel weerleggen. Dit hoofdstuk wordt samengevat in de onderstaande figuur:

Slechts 15 Pagina’s

Het woord Handbook is misschien enigszins misleidend. Je denk dan aan een lijvig boek waar je veel tijd voor moet uittrekken. Maar dit document is heel compact. Het bestaat maar uit 15 pagina’s en je hebt het vast binnen een half uur gelezen. Je kunt het hier downloaden.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (2)