Debunking Handbook: de basics over het weerleggen van misinformatie
Er is een nieuwe versie verschenen van het gratis beschikbare Debunking Handbook. Dit compacte document, geschreven door 22 wetenschappers, bevat uitleg over misinformatie en wetenschappelijk onderbouwde strategieën om misinformatie te voorkomen en bestrijden.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, gebruik dan deze link om in te loggen.
2 Comments
Bij het downloaden van dit document had ik gehoopt dat de inhoud zou gaan over de wetenschappelijke methode en het bevorderen van kritisch denken. Het document zet echter niet aan tot enige vorm van zelfonderzoek bij de lezer wanneer deze zichzelf heeft overtuigd dat de ander mis of desinformeert is. Als coach wil ik de ander graag leren begrijpen en ben ik mij ervan bewust ‘de waarheid’ niet in pacht te hebben. Dit document zet de lezer in positie van betweter en draagt daar als zodanig voor mij niet aan bij.
Ik wil het graag voor de auteurs opnemen want ik heb niet het gevoel dat ze de lezer in de positie van betweter plaatsen. Dit handboek gaat alleen over de ‘debunking’ van desinformatie en richt zich dus op hoe je kunt praten met mensen mensen die in evidente onwaarheden geloven, zoals dat de aarde plat is, dat vaccins autisme veroorzaken, dat de politieke elite bestaat uit bloeddrinkende pedofielen (of zoiets), dat het Corona-virus niet bestaat, etc. Als iets door goed systematisch onderzoek keer op keer ontkracht is en/of als het logisch onmogelijk is, is het een evidente onwaarheid. En er zijn genoeg denkbeelden die tamelijk wijdverspreid zijn waar dit voor geldt.
Het onderwerp waar jij het over hebt spreekt me daarnaast ook aan. In heel veel gevallen is het namelijk helemaal niet zo duidelijk of iets een evidente onwaarheid is of niet en is het ook zo dat wij zelf ook vaak niet zeker kunnen weten of onze overtuigingen waar zijn of niet. Zelfonderzoek is daarom natuurlijk ook een interessant onderwerp (al is het niet het onderwerp van dit boek). Hier deed ik een heel kleine poging om daarvoor wat ideeën aan te reiken: https://www.youtube.com/watch?v=2Q7dCyAvKMs