Groeimindsetinterventie versterkt mentale gezondheid adolescenten

door | aug 11, 2024 | mindset | 0 Reacties

Groeimindsetinterventie versterkt mentale gezondheid adolescenten

De geestelijke gezondheid van jongeren staat steeds meer onder druk, mede door de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Onderzoekers zijn daarom op zoek naar effectieve manieren om adolescenten te ondersteunen bij het omgaan met deze uitdagingen. Een recente studie van Lipsey et al. (2024) onderzocht de effectiviteit van een korte online groeimindsetinterventie gericht op middelbare scholieren. Deze benadering zou niet alleen kunnen helpen bij het verminderen van depressieve symptomen, maar ook bij het versterken van de mentale weerbaarheid van jongeren.

Achtergrond van het onderzoek

De toenemende mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie, onder adolescenten vormden een belangrijke aanleiding voor dit onderzoek. Een groeimindset, waarbij mensen geloven dat persoonlijkheid en emoties kunnen ontwikkelen, is eerder succesvol toegepast om schoolprestaties en motivatie te verbeteren. De onderzoekers wilden onderzoeken of deze aanpak ook effectief kon zijn in het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren, vooral in de nasleep van de COVID-19 pandemie.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek ontwikkelden de onderzoekers een interventie genaamd “Healthy Minds“, een online programma van 30-45 minuten. Dit programma was bedoeld om een sterke groeimindset en grotere zelfredzaamheid te stimuleren. Het legde de nadruk op het normaliseren van negatieve emoties en benadrukte dat deze emoties niet definitief zijn, en dat jongeren in staat zijn hun emotionele reacties te verbeteren. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan de “Healthy Minds” interventie of aan een vergelijkbare controle-interventie die zich richtte op seksuele gezondheid.

Aan de studie deden 457 middelbare scholieren mee, afkomstig uit de 9e en 11e klas van vier scholen in een landelijke regio in het zuiden van de Verenigde Staten. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in de “Healthy Minds” interventiegroep of een controlegroep. Voor en na de interventie maten de onderzoekers veranderingen in groeimindsets met betrekking tot persoonlijkheid en emoties, zelfredzaamheid, zelfverwijt, vermijdende coping en depressieve symptomen.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat deelnemers in de “Healthy Minds” interventie, vergeleken met de controlegroep, significant grotere toenames vertoonden in groeimindsets van zowel persoonlijkheid als emoties. Daarnaast rapporteerden zij een afname in zelfverwijt en vermijdend copinggedrag, evenals een verbetering in zelfredzaamheid. Dit suggereert dat de interventie succesvol was in het versterken van mentale weerbaarheid en het verminderen van negatieve psychologische factoren die vaak bijdragen aan depressie.

Implicaties en reflectie

► De bevindingen van deze studie wijzen erop dat korte, online interventies gericht op het bevorderen van een groeimindset veelbelovend kunnen zijn voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid van adolescenten.

Vooral de afname in zelfverwijt en vermijdende coping is bemoedigend, omdat deze factoren vaak geassocieerd worden met een verhoogd risico op depressie. De schaalbaarheid en toegankelijkheid van de interventie maken het een potentieel waardevol hulpmiddel voor scholen en andere instellingen voor jeugd. Door adolescenten te helpen een groeimindset te ontwikkelen, kunnen we mogelijk niet alleen hun schoolprestaties verbeteren, maar ook hun algehele welzijn.

Lees meer:

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 526 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…

  5. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…

  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser