Blijven werken aan het ontwikkelen van je groeimindset en je autonome motivatie

Twee belangrijke onderwerpen binnen progressiegericht werken zijn autonome motivatie en de groeimindset. Over beide onderwerpen heb ik al veel geschreven en vaste lezers van deze site zullen al een goed beeld hebben van waar ze over gaan. Autonome motivatie komt er kort gezegd op neer dat je volledig achter wat je doet staat doordat je dingen doet die je interessant en/of belangrijk vindt. Als je autonoom gemotiveerd bent voel je je beter functioneer je ook beter. De groeimindset houdt in dat je gelooft dat je door je effectief in te spannen beter kunt worden in de dingen waar je beter in zou willen worden.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Niet een kwestie van een knop omzetten

Bij beide onderwerpen heb ik vaak gemerkt dat ze een behoorlijke invloed kunnen hebben op hoe mensen nadenken over hun eigen leven en over de manier waarop ze hun werk doen. Als ze beginnen te begrijpen wat autonome motivatie en de groeimindset inhouden worden ze vaak erg gemotiveerd om deze ideeën in hun eigen leven toe te passen. Maar mensen die hiermee aan de slag gaan merken vaak dat dit proces niet een kwestie is van een knop omzetten.

Het is niet zo dat als je begrijpt wat autonome motivatie inhoudt dat je dan voortaan altijd en probleemloos autonoom gemotiveerd door het leven kunt gaan. In veel situaties blijven er namelijke dingen gebeuren die ook een gecontroleerde motivatie in je oproepen. Autonoom gemotiveerd zijn kun je beter zien als een proces waar je voortdurend aan kunt blijven werken en waarin je kunt blijven groeien.

Hetzelfde geldt voor de groeimindset. Mensen die leren wat deze inhoudt, zijn vaak gemotiveerd om zelf een groeimindset te ontwikkelen. Maar het is waarschijnlijk niet mogelijk om altijd en overal een groeimindset te blijven hebben omdat veel situaties in het leven kunnen een statische mindset in ons oproepen. Ook het ontwikkelen van een groeimindset is iets wat voortdurend onderhoud en aandacht blijft vragen. Wanneer je jezelf weer eens betrapt op een statische mindset kun je daar rustig op reflecteren en bedenken hoe je daar verder mee om wilt gaan.

Proces dat aandacht blijft vragen

Dat het ontwikkelen van autonome motivatie een groeimindset niet een kwestie is van een knop omzetten maar in plaats daarvan een proces dat aandacht blijft vragen, is eigenlijk niet erg. Het is goed voor mensen om ons te blijven inspannen en om te blijven leren. In de volksmond zou men zeggen: “Het houdt ons van de straat”. Iets chiquer gezegd: “Het geeft ons iets nuttigs te doen.” Het is ook gezond. Jezelf blijven uitdagen om te leren vergroot de kans dat we vitaal oud worden. En de opbrengst van dit leerproces is vermoedelijk heel goed. Als je blijft werken aan het ontwikkelen van je groeimindset kun je steeds beter ervaren dat je beter kunt worden in wat je belangrijk vindt. Als je blijft werken aan het ontwikkelen van je autonome motivatie dan leidt dat ertoe dat je je in je leven en in je werk steeds iets meer kunt richten op dat wat je interessant en belangrijk vindt. Wat is beter dan dat?

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (15)
  • Bruikbaar (8)