Progressiegerichte professionals richten zich meestal op een kleine stap vooruit in plaats van op een grote sprong vooruit. De aanpak gaat er, zoals eerder gezegd, zelfs vanuit dat kleine stappen de enige manier zijn om overweldigend grote problemen aan te pakken. Waarom dat zo is? Hier zijn enkele redenen. Als de stap vooruit zo klein mogelijk is dan is de benodigde hoeveelheid energie, motivatie en zelfvertrouwen minimaal. De drempel is zo laag dat de bereidheid om het stapje vooruit te zetten groter zal zijn.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Lage drempel
Als de stap vooruit zo klein mogelijk is dan is de benodigde hoeveelheid energie, motivatie en zelfvertrouwen minimaal. De drempel is zo laag dat de bereidheid om het stapje vooruit te zetten groter zal zijn. De lage drempel verhoogt de kans dat de verandering op gang komt.
Het gevaar van een sprong vooruit
Als je een grote sprong neemt, kun je veel in een keer bereiken mits de richting die je gekozen hebt precies goed is en mits, figuurlijk gesproken, de landing zacht is. Maar als de richting niet juist blijkt te zijn geweest kun je meteen ver uit koers zijn geraakt. En als de landing hard was kun je, figuurlijk gesproken, je enkel breken.
Voordelen van kleine stappen
Kleine stappen hebben deze nadelen niet. Weinig precieze kennis en weinig zekerheid zijn nodig over de effectiviteit van de stap. De stap kan gezien worden als een experiment. Als hij niet werkt, is er waarschijnlijk niet veel verloren. De kans op schade en verspilde energie zal minimaal zijn. En in ieder geval kun je bij kleine stapjes, je koers snel bijsturen als het niet goed blijkt te gaan. In de onvoorspelbaarheid die veel werksituaties karakteriseert, zijn dit grote voordelen. De aanpak van de kleine stap vooruit maakt het bovendien gemakkelijk om flexibel op onvoorziene ontwikkelingen te reageren.
Niet meer veranderen dan nodig
Geloven dat alleen drastische verandering genoeg is, kan tamelijk demotiverend zijn. Mensen kunnen overweldigd raken door het idee dat ze drastisch moeten veranderen en daardoor verlammen. Ook kunnen ze zich incompetent voelen vanuit de gedachte dat wat zij eerder hebben gedaan blijkbaar niet goed genoeg was. Mikken op een kleine stap impliceert echter iets positiefs, namelijk dat er al veel dingen zijn die goed functioneren. Niet meer veranderen dan nodig is, is alsof je zegt: “Er gaat al veel goed dus riskeer niet om dat te verliezen door te veel te veranderen. Het is niet nodig om je koers drastisch te wijzigen. Een subtiele verandering is voor nu voldoende.” Uit een positieve boodschap zoals deze spreekt vertrouwen en motivatie.
Mogelijk sneeuwbaleffect
De kleine stappen aanpak heeft een verrassend bijkomend voordeel: hij kan leiden tot een sneeuwbaleffect. Als je eenmaal op gang bent en wat vooruitgang begint te boeken dan is het gemakkelijker om nieuwe ideeën en motivatie op te doen en om door te gaan. Bovendien kunnen andere mensen helpen door voort te bouwen op jouw stapje vooruit.
En kleine stappen of stapjes omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag.
Hallo Karin, je opmerking doet me denken aan dit artikel (waarin jij ook wordt genoemd): https://progressiegerichtwerken.nl/continu-realiseren-van-kleine-verbeteringen/.
Citaat uit het artikel: “Eén van de belangrijkste redenen, volgens Maurer, waarom het zo goed werkt is omdat het minder angst opwekt. Wanneer je grote plotselinge veranderingen wilt en grote vragen stelt en opdrachten geeft wek je bij de meeste mensen angst op. Maar angst en creativiteit gaan slecht samen.”