Stiltes laten vallen: onderschatte gespreksvaardigheid

door | jul 2, 2021 | Progressiegericht werken | 0 Reacties

Stiltes laten vallen: onderschatte gespreksvaardigheid

Het laten vallen van stiltes is een onderschatte gespreksvaardigheid. Lees hier wat enkele belangrijke voordelen van het benutten van stiltes in gesprekken zijn.

Coachingsgesprek met livecliënt

Afgelopen week hadden we een deelnemer, Marian, in onze training progressiegericht coachen die een livecliënt coachte. Het gesprek verliep goed. De livecliënt ervoer de Marian als heel vriendelijk en rustig. Ze vond dat de Marian ook goede vragen stelde en goed samenvatte en erg vriendelijk reageerde op wat zij naar voren bracht. Ze vond het gesprek dan ook erg nuttig.

De stiltes waren nuttige denkpauzes

Wat er wat haar betreft uitsprong is dat de Marian het gesprek zo rustig voerde en af en toe een stilte liet vallen. Dat vond ze zo nuttig omdat het haar de gelegenheid gaf om rustig na te denken over de vragen van de coach. De stiltes waren nuttige denkpauzes.

Ik was stil omdat ik niet wist hoe ik door moest gaan

Achteraf bleek dat Marian zelf een beetje een ander perspectief had gehad op de stiltes. Ze vertelde dat het ze het doen van het gesprek best spannend had gevonden (begrijpelijk natuurlijk) en dat ze af en toe het gevoel had vast te lopen in het gesprek. Ze wist op die momenten niet zo goed hoe ze verder moest en besloot daarom maar even niets te zeggen.

Per ongeluk competent?

Hoewel Marian zichzelf op dat moment dus beleefde als iets minder competent, bleek wat zij deed erg goed te werken. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat ze per ongeluk competenter was dan ze zich realiseerde. Haar beslissing om even niets te zeggen was een uitstekende.

Bewust stiltes gebruiken

Een volgende stap is om bewuster stiltes te gaan inzetten. Zoals gezegd: stiltes bieden je gesprekspartner een nuttige denkpauze (en jouzelf ook!). En bij progressiegerichte gesprekken worden vaak vragen gesteld die echt vergen dat je even rustig kunt nadenken. Daarom werken we met de vuistregel om stiltes niet op te vullen. Als jij een vraag hebt gesteld is de ander aan zet en wachten we geduldig tot de ander gaat praten.

Stiltes activeren je gesprekspartner

Daarnaast hebben stiltes het effect dat je gesprekspartner rust en ruimte ervaart. Dit is vaak erg prettig voor hen. Ook hebben stiltes een activerend effect. Als jij graag wilt dat je gesprekspartner meer gaat zeggen dan kunnen stiltes daar goed bij helpen. Als jij een stilte laat vallen, neemt de kans toe dat de ander gaat praten.

Suggestie

Probeer in je volgende gesprek eens uit om stiltes bewust te benutten.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (3)

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 524 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…

  5. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…

  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser