Ogen dicht tijdens een coachingsgesprek?

door | jan 25, 2015 | Progressiegericht werken | 11 reacties

Tijdens progressiegerichte coachingsgesprekken is een belangrijk onderdeel dat cliënten zich eerdere successen herinneren. Dit zijn situaties die zij in het verleden al hebben meegemaakt waarin het hen min of meer al eens is gelukt wat zij in hun huidige situatie proberen te bereiken. Eerdere successen blijken vrijwel altijd al in bepaalde mate aanwezig te zijn. Hoe lastig een situatie of doel van een cliënt wellicht ook is, er bestaat een grote kans dat die cliënt in het verleden al eens een enigszins vergelijkbare situatie heeft meegemaakt waarin hij of zij iets heeft gedaan dat werkte en dat wellicht opnieuw bruikbaar is.

Trainingen Progressiegericht Werken

 

Moeilijke vragen

Dat eerdere successen vrijwel altijd te vinden zijn betekent niet dat ze altijd snel of gemakkelijk te vinden zijn. Omdat we niet al onze ervaringen bewust met ons mee kunnen dragen moeten we deze eerdere succeservaringen vaak opdiepen uit ons geheugen (lees meer). Dit vergt dat cliënten zich in het gesprek goed op hun gemak voelen en rustig de tijd nemen om diep na te denken over die eerdere successituaties.

Ruimte bieden

Als coaches kunnen we veel dingen doen die cliënten op hun gemak stellen en hen de rust geven om te graven in hun herinnering om die eerdere successen op te diepen. Een belangrijk ding is bijvoorbeeld dat we steeds aansluiten bij hun perspectief wat bevordert dat zij zich serieus genomen voelen. Een ander ding is dat we hen steeds zoveel mogelijk laten kiezen waar ze het over willen hebben wat hen een gevoel van autonomie geeft. En verder bieden we hen alle ruimte om rustig na te denken. We onderbreken niet onnodig en geven alle ruimte en tijd om na te denken. We benadrukken ook dat onze vragen soms moeilijk zijn en dat het dus normaal dat ze er lang over moeten nadenken.

Ogen dicht: beter herinneren

Een nieuw onderzoek (Nash et al., 2015) wijst op een ander klein ding dat wellicht kan helpen bij het herinneren van eerdere successen. In een experiment bleken deelnemers zich beter details te kunnen herinneren van een film die zij hadden bekeken wanneer zij hun ogen dicht deden. Met hun ogen dicht beantwoordden zij vragen van de onderzoekers over die film 23% accurater dan die deelnemers die hun ogen niet sloten.

Goed contact leggen helpt

Verder viel in het onderzoek op dat wanneer de onderzoekers eerst een goed contact hadden opgebouwd met de deelnemers deze zich meer op hun gemak voelden wanneer zij hun ogen dicht deden dan wanneer dat contact niet gelegd was.

 

Vraag: zou het een goed idee zijn wanneer cliënten tijdens coachingsgesprekken hun ogen sluiten om zich eerdere successen beter te kunnen herinneren?

Wat vind je van dit artikel?
  • Bruikbaar (4)
  • Interessant (2)

11 Reacties

  1. Ronald Reus

    Als het voor de cliënt werkt, vind ik dat zeker een goed idee. ik ben ook benieuwd waardoor het komt dat het geheugen met gesloten ogen beter werkt.
    uit de NLP weet ik dat als we herinnering ophalen onze ogen naar rechts (boven) bewegen. Dit is blijkbaar iets dat we van nature doen. Werkt het bewust sluiten van de ogen nog beter en, zo ja, hoe komt dat dan?

    Antwoord
    • Coert Visser

      Thx Ronald. Waarom het werkt weet ik niet precies. Ik vermoed dat je door je ogen te sluiten de enorme stroom informatie die er normaal door je ogen binnenkrijgen grotendeels afsluit waardoor je minder afleiding hebt…

      Antwoord
  2. Ben Debrouwer

    Als we onze ogen sluiten, schermen we ons af van de visuele prikkels uit de omgeving. Ik nodig m’n cliënten vaak uit hun ogen te sluiten. Op die manier kunnen ze zich veel beter concentreren op de visuele waarneming van de herinnering.
    Niet iedereen kijkt naar rechts boven om visuele herinneringen op te halen. Sommige mensen zijn a-typisch en kijken net naar links boven waar het visueel geconstrueerde zit. Best vooraf even uitklaren.

    Antwoord
    • Coert Visser

      Beste Ben, Ja dat denk ik ook, dat het afsluiten van visuele prikkels de reden is.
      Over kijkrichtingen weet ik niet hoe het zit. Ik heb gehoord dat daar binnen NLP veel over gezegd wordt maar ik heb wel eens begrepen dat dat in onderzoek niet bevestigd is?

      Antwoord
  3. Paul Fransen

    Over de NLP weet ik dat er veel claims worden gedaan, die door wetenschappers worden tegengesproken en zelfs weerlegd. Als in onderzoeken iets anders bleek dan de gedane uitspraken over stand van de ogen in relatie tot de soort herinnering of voorstelling, dan werd dat handig afgedaan met uitleg als ‘deze personen zijn a-typisch’ of ‘er was blijkbaar sprake van meerdere soorten herinneringen tegelijkertijd’. Zo is iets altijd waar, ook als het tegendeel wordt aangetoond.
    In boeken over NLP en in een NLP-training die ik heb bijgewoond regent het dergelijke ongefundeerde uitspraken. Mijn kritische vragen naar onderbouwing werden niet gewaardeerd en in de pauze onder vier ogen even afgedaan met: “Of het zo is maakt niet uit, het gaat erom wat mensen ermee kunnen”.
    Best achteraf even uitklaren….

    Antwoord
    • Coert Visser

      Beste Paul, Ik heb mij nooit veel verdiept in NLP maar wel eens vergelijkbare dingen gehoord als die jij hier schrijft. Ik ben het met jou eens. Kritische vragen naar onderbouwing zijn wel degelijk belangrijk. Of het waar is maakt wat mij betreft wel degelijk uit.

      Antwoord
  4. Frits

    Ogen sluiten lijkt mij een goed idee, als coach zal ik het de klant altijd tentatief voorleggen: “”Denk je dat het je zal helpen herinneren als je je ogen er bij dicht doet?”

    Antwoord
  5. cuny de nie

    In de ADHD Coach opleiding gaan ze er van uit dat, als je je ogen dicht doet, je je linkerhersenhelft uitschakelt. Een prettige manier om de gedachten stroom te stoppen. Het werkt!

    Antwoord
  6. Hans Verschuuren

    Het is om dezelfde redenen dat ook muziek intenser wordt beleefd met gesloten ogen!

    Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 533 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Indien ge¨interesseerd in zelfsturende teams kijk dan op de site van 'Corporate Rebels' uit Amsterdam. Zij hebben zich globaal al…

  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser