Luisteren naar progressie

Luisteren naar progressie kan verrassend veel opleveren. Merken dat je betekenisvolle progressie boekt, draagt bij aan een positieve werkbeleving. Als je vooruitkomt in iets wat belangrijk of interessant voor je is, denk je positiever over je werk, voel je je beter en is je motivatie voor je werk beter. Deze positieve werkbeleving draagt bij aan hoe goed je functioneert. Omdat progressie vaak lastig op te merken is, is het verstandig om bewust aandacht te besteden aan het monitoren van progressie. Dit kun je zelf doen door af en toe bewust na te denken over welke progressie je hebt geboekt. Maar je kunt dit ook samen met anderen doen. In dat geval kunnen er nog meer positieve effecten optreden. Je kunt dit doen door de ander te vragen naar de betekenisvolle progressie die hij of zij recent heeft weten te bereiken en te luisteren naar de progressie die die persoon vervolgens beschrijft.

Trainingen Progressiegericht Werken

Welke betekenisvolle progressie heb je bereikt?

Recent begeleidden we een sessie voor een groep hulpverleners en coördinatoren. We begonnen die sessie met een kleine erinkomoefening waarin we hen vroegen om elkaar in tweetallen te vertellen over een kleine betekenisvolle progressie die ze recent hadden geboekt. Na afloop vroegen we hen of de oefening nuttig was geweest. Eén van aanwezigen zei toen dat ze het heel leuk en nuttig had gevonden om te luisteren naar de progressie van de ander. Waarom is dat zo leuk en nuttig?

Energie en positieve emoties

Onder andere door de negativiteitsbias zijn we ons vaak niet zo bewust van de progressie die we hebben geboekt. Als we iemand dus vragen naar een voorbeeld van bereikte betekenisvolle progressie kan het voor die persoon en verrassing zijn om een voorbeeld te vinden. De persoon realiseert zich dan dat er wel degelijk dingen goed gaan. De persoon kan zich hierdoor competenter en optimistischer gaan voelen. Als je luistert naar het voorbeeld dat die persoon vertelt kun je meestal ook zien dat de persoon een blije gezichtsuitdrukking krijgt en energieker wordt. Door te luisteren naar de progressie van de ander wordt jij zelf meestal ook positiever en energieker. We zijn bijna allemaal sterk sociaal gericht. Dit brengt met zich mee dat emoties gemakkelijk overslaan van de ene op de andere persoon. Deze besmettelijkheid van emoties zorgt ervoor dat luisteren naar de progressie van een ander jou ook blij en energiek kan maken.

Verbondenheid en ideeën

Ook werkt het luisteren naar progressie goed op relatieniveau. Door te luisteren naar de progressie van de ander geeft je je aandacht. Dit alleen al is heel prettig voor de ander en roept bij de ander (zie het reciprociteitsprincipe) op om vervolgens ook naar jou te willen luisteren. Ook horen we vaak dat mensen die naar elkaars progressie luisteren vaak veel herkenning met de ander ervaren. Ze komen erachter dat de ander hetzelfde soort dingen probeert te bereiken als zij en dezelfde dingen betekenisvol vindt. Dit versterkt de verbondenheid tussen beiden. Als je er een gewoonte van maakt om af en toe te luisteren naar elkaars progressie kom je er waarschijnlijk achter dat er meer progressie is dan je vermoedde. Dit kan je iets optimistischer maken over welke progressie je verder kunt gaan bereiken. Het bespreken van voorbeelden van progressie is ook informatief. Als je iemand hoort vertellen hoe hij of zij iets voor elkaar heeft gekregen dan kan dit jou op ideeën brengen die je ook eens zou kunnen proberen.

Het interessante is trouwens dat jij niet de enige bent die luistert. Terwijl anderen jou vertellen over hun eigen progressie luisteren zij zelf mee naar hun verhaal (zie ook). Door uit te leggen hoe ze het voor elkaar hebben gekregen wordt dit ook voor hen zelf duidelijker. Ook zij doen ideeën voor verdere progressie op. Bovendien helpt het vertellen over je eigen betekenisvolle progressie je om nog duidelijker te begrijpen wat eigen betekenisvol voor jou is.

Wanneer stel je de vraag?

Het vragen naar progressie-ervaringen kan wat ongemakkelijk zijn. het kan een beetje vreemd zijn om zomaar aan een ander te vragen welke betekenisvolle progressie die persoon heeft geboekt. Misschien is het moment niet geschikt voor het stellen van die vraag. Misschien voelt die persoon zich ongemakkelijk als je het hem of haar zomaar vraagt. Het beste werkt het om de vraag in te bouwen in overleggen die je met elkaar hebt. Je kunt hem bijvoorbeeld goed gebruiken om een sessie of gesprek mee te beginnen. Dan is de kans op ongemak veel kleiner.

Hoe kun jij luisteren naar progressie?

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (0)