Velen passen progressiegericht werken inmiddels toe, in het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. In dit artikel sta ik stil bij wat progressiegericht werken is, wat voordelen ervan zijn, en waarom congruentie in de toepassing van de aanpak binnen een organisatie belangrijk kan zijn voor het succes van deze benadering.
Wat is progressiegericht werken?
Progressiegericht werken steunt op bevindingen uit de wetenschappelijke psychologie en wordt zowel in gesprekken met individuen als in teams gebruikt. Enkele kenmerken van progressiegericht werken zijn:
- Zichtbaar maken en waarderen van al bereikte betekenisvolle progressie;
- Formuleren van verder gewenste betekenisvolle progressie;
- Zetten van kleine stapjes vooruit;
- Erkennen en benutten van de psychologische basisbehoeften van medewerkers en hun doelgroep;
- Stimuleren van een groeimindsetcultuur.
Voordelen van progressiegericht werken
Progressiegericht werken kan voordelen hebben voor zowel professionals als de doelgroep voor wie zij werken.
► Voor professionals (medewerkers zoals dienstverleners, zorgmedewerkers, docenten) biedt progressiegericht werken:
-
- Autonome motivatie: het gevoel hebben dat hun gedrag voortkomt uit hun eigen keuze;
- Groeimindset: geloven dat progressie mogelijk is;
- Welzijn: bevlogenheid, welbevinden, vitaliteit;
- Betekenisvolle progressie in werk: productiviteit, samenwerking, creatieve oplossingen;
- Persoonlijke groei in kennis, vaardigheden, houding, capaciteiten.
► Voor de doelgroep (klanten, cliënten, patiënten, leerlingen of studenten) resulteert deze aanpak in:
-
- Autonome motivatie: het gevoel hebben dat hun gedrag voortkomt uit hun eigen keuze;
- Groeimindset: geloven dat progressie mogelijk is;
- Het ontwikkelen van eigen, passende oplossingen;
- Betrokkenheid en eigenaarschap;
- Betekenisvolle progressie en groei.
Het belang van congruentie
Congruentie betekent in deze context dat de principes van progressiegericht werken niet alleen worden toegepast in de interactie tussen professionals en hun doelgroep, maar ook breder binnen de organisatie zelf. Dit houdt in dat managers, adviseurs en beleidsmakers dezelfde uitgangspunten en werkwijzen hanteren in hun omgang met elkaar en met medewerkers. Wanneer er sprake is van congruentie, ervaren professionals een grotere mate van steun en een betere kwaliteit van motivatie, omdat hun aanpak overeenkomt met die van het management.
Een medewerker die progressiegericht werkte met haar doelgroep, deelde ooit haar frustratie: “Wat ik mijn doelgroep gun, wordt mij door mijn manager niet gegund.” Dit voorbeeld laat zien hoe een gebrek aan congruentie de effectiviteit van progressiegericht werken kan ondermijnen. Zonder congruentie ontstaat er een kloof tussen hoe medewerkers met hun doelgroep omgaan en hoe zij zelf worden behandeld door het management.
Visualisatie
Met congruentie ervaren medewerkers steun in hun werk. Dit versterkt het vertrouwen in de organisatie en maakt het gemakkelijker om consistent progressiegericht te blijven werken.
Hoe kunnen we congruentie bevorderen?
Om congruentie binnen een organisatie te bevorderen, kun je volgende stappen ondernemen:
- Train alle niveaus: Zorg ervoor dat niet alleen frontline medewerkers, maar ook managers en stafmedewerkers getraind worden in progressiegericht werken.
- Leid door voorbeeld: Laat het topmanagement het voortouw nemen in het toepassen van progressiegerichte principes in hun dagelijkse werk.
- Creëer feedbackloops: Stel mechanismen in waardoor medewerkers kunnen aangeven waar congruentie ontbreekt of verbeterd kan worden.
- Integreer in HR-processen: Vervang traditionele beoordelingsgesprekken door progressiegesprekken.
- Vier progressie: Erken en vier momenten waarop congruentie in progressiegericht werken tot betekenisvolle progressie leidt.
Conclusie
Progressiegericht werken biedt een krachtige methodologie voor organisaties om effectiever te werken en betere resultaten te behalen, zowel voor de doelgroep als voor medewerkers. De sleutel tot het benutten van deze aanpak ligt in congruentie. Door ervoor te zorgen dat progressiegerichte principes consistent worden toegepast op alle niveaus binnen de organisatie, kan een cultuur van groei, autonomie en succes worden gecreëerd die zowel intern als extern voelbaar is.
0 reacties