Het temmen van het beest

Ik ontving deze interessante reactie van Niklas Tiger uit Zweden:

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Extreem complexe IT-gerelateerde uitdaging

Ik lees je blog al een tijdje en ik hij spreekt me erg aan. Jouw manier om oplossingsgericht werken begrijpelijk te maken is briljant! Ik ben bezig met het implementeren van oplossingsgerichte vaardigheden in mijn organisatie, een IT organisatie in het noorden van Zweden met ongeveer 30 medewerkers.  We hebben al een tijd lang last van een probleem dat met de jaren steeds wat groter is geworden. We hebben het al een aantal keren proberen aan te pakken (maar we zijn er nooit in geslaagd om ‘het beest te temmen’). Het is een extreem complexe IT-gerelateerde uitdaging waarbij ontzettend veel verschillende technologie, processen en mensen nodig zijn. Het is ook zo dat het bijna elk aspect van onze professionele vaardigheden raakt en bijna iedere medewerker in het bedrijf. Recent kwamen we op het punt dat het probleem zo groot was geworden dat we dachten dat NOOIT in staat zouden zijn om er oplossingen voor te vinden – het zou tijd, inspanning, energie, geld vergen en een project zo enorm groot dat we ons niet eens voor konden stellen wie het zou willen proberen … Overweldigend is een understatement.

Identificeren van kleinste stapjes vooruit

Toen las ik jouw post over kleine stappen en ik was geïnspireerd om het uit te proberen op dit grootste probleem dat ik me kon voorstellen, gewoon om te zien wat er zou gebeuren. Dus wat ik deed was de traditionele oplossingsgerichte instrumenten gebruiken zoals de gewenste situatie, schaalvragen en eerdere successen maar met de focus op het vinden van de allerkleinste stappen om ons in de gewenste richting te krijgen. De eerste stap die ik me persoonlijk kon voorstellen was om wat oplossingsgerichte coaching te geven aan een persoon die nu verantwoordelijk is voor dit ‘probleemgebied’ en de kleinste stap vooruit die hij zich kon voorstellen is om iedereen die er mee te maken had of bruikbare vaardigheden had bijeen te brengen in een vergadering waar we samen het ‘temmen van het beest’  in heel kleine porties zouden opdelen en iedereen de taak gaven om de allerkleinste stapjes vooruit te identificeren op elk onderdeel.

Succes ligt om de hoek

Deze vergadering vond 3 dagen geleden plaats en hoewel we nog bijna NIETS hebben gedaan zijn we het er allemaal over eens dat we deze keer zullen slag en dat succes om de hoek ligt. In feite hebben we nu al het gevoel dat we de zaken in de hand hebben! Echt verbazingwekkend! Dank je voor de inspiratie!

Dank je, Niklas!

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (0)