Op de laatste dag van de training progressiegericht coachen vertelde een docent hoe hij een leerling had begeleid. Deze leerling had het label hoogbegaafd gekregen. Hij was op de lagere school iemand geweest die erg snel van begrip was en altijd te horen had gekregen dat hij zo slim was.

Trainingen Progressiegericht Werken

Angstige reactie op tegenslag

Op de middelbare school was hij voor het eerst tegengekomen dat hij dingen niet altijd direct begreep. Hij reageerde hier met grote onzekerheid en angst op. Je ziet dit vaker: kinderen die eigenschapscomplimenten krijgen, lopen het risico een statische mindset te ontwikkelen.

Statische mindset

Deze statische mindset, het idee dat capaciteiten aangeboren en nauwelijks te veranderen zijn, kan mensen angstig maken bij tegenslag. Als het leren en presteren niet meteen goed gaat, als het niet goed wil lukken, kan zo’n leerling gaan twijfelen of hij inderdaad wel zo slim was als iedereen altijd gedacht had. (lees meer)

De cirkeltechniek

De docent die deze leerling ging begeleiden besloot de cirkeltechniek in te zetten in zijn begeleiding. Hij nodigde de leerling uit om in de binnencirkel te noteren wat hem allemaal al gelukt was, in de buitencirkel wat hij verder wilde gaan bereiken en vervolgens welk klein stapje vooruit hij wilde gaan zetten.

De begeleiding werkte goed. De leerling kreeg zicht op dat hem al wel degelijk dingen lukten, hij kreeg een goed idee over wat hij verder wilde bereiken en had een duidelijk idee hoe hij dat wilde aanpakken. De angst van de statische mindset maakte plaats voor de doelgerichtheid van een groeimindset. (lees ook dit voorbeeld)

Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk

De docent merkte tijdens de training op dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk was geweest om de leerling te begeleiden via de cirkeltechniek.

Doen waar de situatie om vraagt

Dat herken ik. Als je eenmaal een progressiegerichte aanpak hebt die geschikt is voor de situatie dan is het meestal helemaal niet zo moeilijk. Het is wel belangrijk dat je aanpak geschikt is voor de situatie waar je mee te maken hebt.

Als je met een nijptang een schroef wilt indraaien, wordt het lastig. Maar heb je een schroevendraaier gekozen voor deze taak dan hoeft het niet meer zo moeilijk te zijn. Doen waar de situatie om vraagt, is het halve werk.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (0)