Dementerenden kunnen ook blijven leren

Begrippen als de groeimindset, neuroplasticiteit en levenslang leren zijn tegenwoordig populair. Het idee dat we niet meer kunnen leren als we ouder worden, is achterhaald. Als oudere mensen zichzelf blijven uitdagen door nieuwe dingen aan te leren, vergroten ze de kans dat ze vitaal oud worden. Maar, zo vragen veel mensen zich af, hoe zit het met dementerende ouderen? Bij dementerende ouderen nemen hun verstandelijk vermogens en geheugen toch alleen maar af? Dat klopt. Maar het blijkt dat dementerenden toch nog kunnen blijven leren. Lees hieronder hoe.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Alledaagse taken worden moeilijk

Mensen met dementie krijgen te maken met problemen in het uitvoeren van alledaagse taken, zoals koffie zetten, telefoneren, werken met e-mail, de weg naar huis vinden en dergelijke. Hierdoor wordt hun zelfredzaamheid aangetast. Maar dit hoeven we niet machteloos aan te zien. Uit onderzoek blijkt dat dementerende ouderen nog in staat zijn om dit soort activiteiten opnieuw aan te leren. Een methode die hiervoor geschikt is heet foutloos leren.

Foutloos leren

Foutloos leren (FL) is een leermethode die effectief blijkt te zijn (De Weerd, 2017) om dementerende mensen nieuwe taken aan te leren. Bij deze aanpak wordt het maken van fouten tijdens het aanleren van een (nieuwe) taak voorkomen, zodat enkel de goede respons via het impliciete geheugen wordt opgeslagen en onthouden.

De groeimindset lijkt relevant voor ons allen

Dat dementerende personen dit soort vaardigheden weer aangeleerd krijgen vergroot hun zelfredzaamheid waardoor ze zich beter kunnen voelen. Leren is niet alleen iets voor jonge mensen en ook niet alleen voor gezonde ouderen. Het lijkt er sterk op dat we allemaal kunnen blijven leren en dat blijven leren voor ons allemaal belangrijk is voor een goede kwaliteit van leven. De groeimindset blijkt ook relevant te zijn voor dementerenden.

Lees ook:

 

 

 

 

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (2)