Dementerenden kunnen ook blijven leren

door | jan 6, 2019 | mindset | 5 reacties

Begrippen als de groeimindset, neuroplasticiteit en levenslang leren zijn tegenwoordig populair. Het idee dat we niet meer kunnen leren als we ouder worden, is achterhaald. Als oudere mensen zichzelf blijven uitdagen door nieuwe dingen aan te leren, vergroten ze de kans dat ze vitaal oud worden. Maar, zo vragen veel mensen zich af, hoe zit het met dementerende ouderen? Bij dementerende ouderen nemen hun verstandelijk vermogens en geheugen toch alleen maar af? Dat klopt. Maar het blijkt dat dementerenden toch nog kunnen blijven leren. Lees hieronder hoe.

  Trainingen Progressiegericht Werken  

Alledaagse taken worden moeilijk

Mensen met dementie krijgen te maken met problemen in het uitvoeren van alledaagse taken, zoals koffie zetten, telefoneren, werken met e-mail, de weg naar huis vinden en dergelijke. Hierdoor wordt hun zelfredzaamheid aangetast. Maar dit hoeven we niet machteloos aan te zien. Uit onderzoek blijkt dat dementerende ouderen nog in staat zijn om dit soort activiteiten opnieuw aan te leren. Een methode die hiervoor geschikt is heet foutloos leren.

Foutloos leren

Foutloos leren (FL) is een leermethode die effectief blijkt te zijn (De Weerd, 2017) om dementerende mensen nieuwe taken aan te leren. Bij deze aanpak wordt het maken van fouten tijdens het aanleren van een (nieuwe) taak voorkomen, zodat enkel de goede respons via het impliciete geheugen wordt opgeslagen en onthouden.

De groeimindset lijkt relevant voor ons allen

Dat dementerende personen dit soort vaardigheden weer aangeleerd krijgen vergroot hun zelfredzaamheid waardoor ze zich beter kunnen voelen. Leren is niet alleen iets voor jonge mensen en ook niet alleen voor gezonde ouderen. Het lijkt er sterk op dat we allemaal kunnen blijven leren en dat blijven leren voor ons allemaal belangrijk is voor een goede kwaliteit van leven. De groeimindset blijkt ook relevant te zijn voor dementerenden.

Lees ook:

 

 

 

 

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (2)

5 Reacties

  1. Lisanne

    Heel interessant om te lezen dat er naast de diverse hulpmiddelen ook een andere manier is om de zelfredzaamheid voor deze mensen te vergroten. Ook voor deze mensen is het zeer prettig om deels zelfstandig te kunnen blijven

    Antwoord
  2. Adriaan

    De methode is toepasbaar in verschillende stadia van dementie. Zeker niet in alle.

    Antwoord
    • Coert Visser

      Ja, terechte aanvulling. Heb jij zelf ook te maken met de begeleiding van dementerende mensen, Adriaan?

      Antwoord
  3. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van American College of Lifestyle Medicine (2024) stelt dat een klinische studie onder leiding van Dean Ornish aantoonde dat een intensieve leefstijlinterventie zonder medicijnen de cognitie en functie bij patiënten met vroege dementie en de ziekte van Alzheimer aanzienlijk verbeterde. De studie, gepubliceerd in Alzheimer’s Research and Therapy, wees uit dat na 20 weken de interventiegroep betere resultaten behaalde op cognitieve tests in vergelijking met de controlegroep. De interventie omvatte een plantaardig dieet, matige lichaamsbeweging, stressmanagement en steungroepen. Deze bevindingen zijn relevant omdat ze aantonen dat levensstijlveranderingen de progressie van de ziekte kunnen vertragen en de levenskwaliteit van patiënten kunnen verbeteren.

    Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 525 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…