deel je fantastische worsteling

Een interessante gedachte die Carol Dweck tijdens een lezing eens deelde, was dat een belangrijk onderdeel van het cultiveren van een groeimindset bij kinderen neerkomt op het uitstralen van een nieuw waardensysteem. In plaats van het waarderen van snelle en gemakkelijke dingen pleit Dweck ervoor om moeilijke dingen te waarderen. Ooit zei ze hierover dat ergens je best voor doen en volhouden bij tegenslag betekent dat je ergens om geeft.

 

Fantastische worsteling

Met dit in gedachte pleit ze ervoor om met elkaar om de tafel te gaan zitten en elkaar te vragen: “Wie had er vandaag een fantastische worsteling?” Vervolgens is het de bedoeling dat iedereen iets vertelt over waar hij of zij nu mee worstelt. Door dit te doen wordt duidelijk wat jij belangrijk vindt en dat jij je best doen om tegenslagen te overwinnen om dit voor elkaar te krijgen. Door dit te delen met andere mensen stel je je tevens kwetsbaar op. Daardoor maak je het voor anderen gemakkelijker om zich ook kwetsbaar op te stellen. Door met elkaar te praten over fantastische worstelingen kun je veel van elkaar leren. Het delen van fantastische worstelingen vergt enigszins een groeimindset omdat je niet te bang moet zijn dat anderen je zwak of dom vinden omdat jij ergens mee worstelt. Tegelijkertijd creëert het delen van fantastische worstelingen een groeimindset, zowel van jezelf als van anderen in je groep. Door de worsteling te delen maak je duidelijk dat je de waarde ziet van het leveren van inspanning en het doorzetten bij tegenslag, wat een groeimindset impliceert.

 

Oefening

Nodig enkele collega’s uit om mee te doen aan een sessie over rondom het thema fantastische worstelingen. Je kunt de volgende structuur gebruiken voor dit proces.

 

Voorbereiding: Iedereen die meedoet aan de sessie schrijft iets op over een fantastische worsteling die hij of zij nu doormaakt. Schrijf de volgende twee dingen op over deze fantastische worsteling:

1. Wat probeer ik te bereiken en waarom is dat belangrijk voor me?
2. Welke moeilijkheden of tegenslag kom ik nu tegen? Waar worstel ik mee?

 

Structuur van de sessie: Het werken met een structuur zoals de onderstaande kan helpen om iedereen goed aan bod te laten komen en daarmee de kan op een interessante en nuttige sessie vergroten.

Meer over progressiegericht werken

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (9)
  • Bruikbaar (9)