De PTV-aanpak Progressiegerichte Toekomstprojectie Vragen

De PTV-aanpak is een krachtige progressiegerichte aanpak. PTV staat voor Progressiegerichte Toekomstprojectie Vragen. Deze methodiek maakt gebruik van een reeks van vijf strategisch gekozen vragen die individuen of teams helpen om hun toekomstige doelen te visualiseren en de nodige stappen te identificeren om deze doelen te bereiken. De kracht van PTV ligt in zijn eenvoud en effectiviteit, waardoor het een waardevol instrument is in team- en organisatieontwikkeling.

Trainingen Progressiegericht Werken

De PTV-aanpak: sequentie van 5 progressiegerichte vragen

De PTV-aanpak bestaat ui5 opeenvolgende vragen (te onthouden via het ezelsbruggetje CT-OKÉ):

  1. Continueringsvraag: Hoewel verandering belangrijk en nuttig is, is het niet verstandig om meer te veranderen dan noodzakelijk. Welke dingen (activiteiten en processen) binnen het team/de organisatie verlopen wat jou betreft al goed genoeg en hoeven dus niet te veranderen?
  2. Toekomstprojectievraag: Stel, we zijn een jaar verder en het team/de organisatie heeft een goed jaar achter de rug. Waaraan zou je merken dat dit zo is? Wat is er dan anders? Wat gaat er dan beter? Waaraan zouden anderen (leerlingen, collega’s, het management) het merken?
  3. Optimismevraag: Welke signalen wijzen er momenteel op dat het team/de organisatie er inderdaad een goed jaar van kan gaan maken? Welke positieve aanwijzingen zie je daarvoor?
  4. Kleine teamstappen: Welke eerste kleine stappen zouden er kunnen worden gezet om er een goed jaar van te gaan maken?
  5. Eigen bijdrage: Wat kun jij persoonlijk doen om er zelf aan bij te dragen dat het team/de organisatie een goed jaar tegemoet gaat?

Waarom de PTV-aanpak werkt

De effectiviteit van de PTV-aanpak heeft te maken met verschillende dingen.

  1. Door eerst te focussen op wat al goed werkt, erkent de aanpak dat er al dingen goed gaan wat competentie-ondersteunend werkt en optimisme versterkt.
  2. De specifieke vraag naar de gewenste toekomst, moedigt deelnemers vervolgens aan om na te denken over concrete doelen. Dit stimuleert wijs denken en versterkt de motivatie.
  3. De vraag naar optimisme helpt positieve aanwijzingen beter te kunnen zien en versterkt daardoor optimisme.
  4. Vervolgens, door het benadrukken van kleine, haalbare stappen, helpt de PTV-aanpak teams om de overgang van abstracte doelen naar praktische acties te maken. Dit proces van het identificeren van kleine stappen zorgt ervoor dat de deelnemers zich niet overweldigd voelen en bevordert een gevoel van haalbaarheid en momentum.
  5. Ten slotte, door deelnemers te laten reflecteren op hun eigen bijdrage, wordt het gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid verhoogd. Het benoemen van persoonlijke acties na het overwegen van teamstappen zorgt voor een natuurlijke en logische progressie, waarbij individuele inspanningen worden gekoppeld aan teamdoelen.

Toepassing in groepssessies

De PTV-aanpak werkt effectief in groepssessies, waarbij de deelnemers in subgroepen worden verdeeld. In deze subgroepen werken deelnemers samen aan de vragen en delen ze hun inzichten. Dit proces stimuleert niet alleen samenwerking en dialoog, maar brengt vaak ook een verrassende mate van overeenstemming en optimisme aan het licht. Ook teams die nog maar kort bestaan kunnen door de aanpak al snel een gevoel van eenheid en richting ontwikkelen, een cruciale stap voor toekomstige progressie.

Individuele afname

Naast groepstoepassingen kan de PTV-aanpak ook individueel worden ingezet. Door deelnemers de vragen voorafgaand aan een sessie te laten beantwoorden, kan een facilitator waardevolle inzichten verzamelen over de motivaties en verwachtingen van elk individu. Deze aanpak helpt bij het identificeren van gemeenschappelijke thema’s en gebieden van overeenstemming binnen een team, wat weer bijdraagt aan een effectievere en doelgerichtere discussie tijdens de sessie.

Uitnodiging

De PTV-aanpak staat voor een progressiegerichte benadering die zowel individuen als teams in staat stelt hun potentieel te maximaliseren. Hij biedt een gestructureerde, maar flexibele manier om na te denken over toekomstige doelen, terwijl het ook de bestaande sterktes en successen erkent. Deze combinatie maakt de aanpak tot een krachtig instrument voor positieve verandering en duurzame ontwikkeling. Graag nodig ik je uit de aanpak eens uit te proberen.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (2)