Collectieve illusies

Todd Rose is de auteur van het boek Collective Illusions: Conformity, Complicity, and the Science of Why We Make Bad Decisions. In het boek schrijft hij dat we als mensen enorm gevoelig zijn voor culturele normen, dingen waar we het in groepen of samenlevingen over eens zijn. We gaan normaal gesproken mee met die normen zonder er veel over na te denken. Maar als we culturele normen niet bewust analyseren kunnen ze collectieve illusies worden.

Trainingen Progressiegericht Werken

Collectieve illusies

Collectieve illusies zijn situaties waarin de meeste mensen in een groep meegaan met een standpunt waar ze het niet mee eens zijn omdat ze onterecht geloven dat de meeste mensen het ermee eens zijn. De meerderheid van de mensen in een groep denkt dat de meeste mensen in de mensen in de groep iets geloven dat ze helemaal niet geloven.

Onze neiging om ons te conformeren aan de groep waarin we opgroeien zorgt ervoor dat we in het openbaar een standpunt aanhangen dat we privé niet huldigen (lees meer).

Dit kan ertoe leiden dat we als individuen beslissingen nemen waar we persoonlijk niet achter staan. Op grote schaal kan het leiden tot de situatie waarin de meerderheid van de mensen dingen doen die vrijwel niemand wil. Een gevaar dat volgens Rose kan optreden is dat de illusie van de ene generatie de privémening van mensen in de volgende generatie kan worden.

Culturele normen

Waarom gaan we mee met dingen die we zelf niet vinden? Een van de manieren waarop we als mensen zuinig met onze mentale energie om proberen te springen (lees meer) is door culturele normen te volgen. Het volgen van culturele normen maak het leven enigszins overzichtelijk en voorspelbaar voor ons.

Culturele normen zijn vaak een weerspiegeling van de groepconsensus van de generatie voor ons, en komen vaak niet overeen met onze eigen standpunten. Omdat we zijn opgegroeid met die culturele normen nemen we vaak aan dat ze waar en waardevol zijn en dat de meeste andere mensen het ermee eens zijn.

Maar volgens Rose is dit niet zo. Veel culturele normen zijn vrij arbitrair en we moeten er sceptisch over zijn. Culturele normen zijn niet zozeer de norm omdat ze waar zijn maar omdat mensen ze niet ter discussie stellen.

Hieronder kun je een video bekijken over dit onderwerp:

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (0)