Checklist motiverend leidinggeven

Onderzoek binnen de zelfdeterminatietheorie heeft veel inzicht opgeleverd in hoe goede motivatie tot stand komt. Hoe we als ouders, docenten, coaches en leidinggevenden met mensen omgaan, heeft veel invloed op de kwaliteit van hun motivatie en daarmee ook op hun functioneren en welzijn. Op grond van dit onderzoek is duidelijk dat de combinatie van het bieden van structuur en autonomie-ondersteuning de beste kans geeft op een goede motivatie (lees meer). In dit artikel presenteer ik een checklist die leidinggevende helpt om hun motivatiestijl effectiever te maken.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Checklist motivatiestijlen voor leidinggevenden

De onderstaande checklist is geïnspireerd op onderzoek door Maarten Vansteenkiste, een bekende onderzoeker op het gebied van de zelfdeterminatietheorie, en zijn collega’s naar de effecten van verschillende motivatiestijlen (lees meer). (Klik op het plaatje voor een vergroting.)

Checklist motiverend leidinggeven

Twee vervolgvragen

Beantwoord na het invullen van de checklist de volgende twee vragen:

  1. Hoe lukt het mij al om de dingen die ik bij kolom 1 hebt aangekruist voor elkaar te krijgen?
  2. Hoe wil ik de dingen die ik bij kolom 2 heb aangekruist voor elkaar gaan krijgen?

Je kunt deze vragen natuurlijk voor jezelf proberen te beantwoorden. Als je dat doet, is mijn suggestie om ze schriftelijk te beantwoorden. Maar je kunt ze natuurlijk ook met een collega’s of buddy beantwoorden. Dan kun je elkaar bevragen en op ideeën brengen.

Wat ga je doen?

Beantwoord ten slotte voor jezelf de volgende vraag: Wat neem je je voor om te gaan doen naar aanleiding van deze oefening en wat is je eerste kleine stapje voorwaarts?

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (7)
  • Bruikbaar (6)