Vier principes voor het voeren van goede gesprekken met andersdenkenden

Tegenwoordig wordt er vaak gesproken van een groeiende polarisatie in onze samenleving. Er wordt vaak gezegd dat groepen steeds agressiever en haatdragender tegenover elkaar komen te staan. Ook kun je lezen dat we steeds minder met andersdenkenden in gesprek gaan. In plaats daarvan zoeken we liever gelijkgestemden op. Op Facebook ontstaan zogenaamde echokamers waarin iedereen het met elkaar eens is. In een inspirerende TED-presentatie vertelt Megan Phelps-Roper over hoe zij opgroeide in een radicale kerkgemeenschap en hoe zij langzamerhand in aanraking kwam met andersdenkenden. Ze vertelt hoe ze zich langzaam bevrijdde uit die gemeenschap en over wat ze geleerd heeft van deze ervaring.

Mededogen en edelmoedigheid

Phelps-Roper zegt aan het eind van de presentatie dat we allemaal gewoon maar mensen zijn en dat we ons moeten laten leiden door dat meest elementaire feit en dat we elkaar met mededogen en edelmoedigheid moeten benaderen. Iets eerder in de presentatie vertelt ze over hoe ze geleerd heeft van de mensen met wie ze in gesprek raakte. Haar vijandige beeld van de boze buitenwereld veranderde langzaam maar zeker door hoe een aantal van die mensen haar op een open en respectvolle manier tegemoet trad. Eén van die mensen is nu haar echtgenoot.

Vier principes

Phelps-Roper zegt dat ze vier dingen heeft geleerd van deze mensen waardoor echt goede gesprekken met andersdenkenen vorm kunnen krijgen. Ze probeert nu altijd volgens deze vier principes te praten met andersdenkenden. Die vier principes zijn:

  1. Ga niet uit van slechte intenties bij de ander
  2. Stel vragen
  3. Blijf rustig
  4. Geef jouw argumenten

Ik kan je van harte aanbevelen om de presentatie even te bekijken en haar uitleg over deze vier principes te beluisteren.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (9)
  • Bruikbaar (5)