Laten we onze mindset over de wereld veranderen

Hans en Ola Rosling laten zien dat we te weinig weten over vooruitgang in de wereld en leggen uit hoe we dat kunnen veranderen. 

Trainingen Progressiegericht Werken
[um_loggedin show_lock=yes]

Hans Rosling: Ted presentaties over wereldwijde progressie

De Zweed Hans Rosling, oprichter van de Gapminder foundation, werd bekend door zijn TED presentaties over ontwikkeling in de wereld op gebieden van gezondheid, economie en milieu. Hij maakte daarbij gebruik van de Trendalyzer software die zijn presentaties een spectaculair en dynamisch karakter gaven (zie hier). De presentaties waren ook bijzonder verrassend vanwege hun inhoud. Ze lieten zien dat de wereld in allerlei opzichten is verbeterd en nog steeds aan het verbeteren is. Voorbeelden van deze verbeteringen zijn dalende kindersterfte, afnemende honger in de wereld, toegenomen welvaart, betere en langdurigere scholing, in het bijzonder voor vrouwen, stijgende levensverwachting, etcetera. 

Rosling: De meeste mensen weten niet dat de wereld beter aan het worden is

Na jarenlang dit soort presentaties te hebben gegeven, wilde Rosling toetsen of deze kennis inmiddels bij velen bekend is. Hij ontwierp vragenlijsten met vragen over hoe snel de wereldbevolking de komende decennia verder zou stijgen, hoeveel mensen tegenwoordig kunnen lezen en schrijven, hoeveel kinderen tegenwoordig ingeënt worden tegen mazelen, hoeveel extreme honger er tegenwoordig in de wereld is en hoeveel mensen aan natuurlijke rampen overlijden. Hij deed dit soort onderzoeken in verschillende landen en constateerde dat er een enorme onwetendheid in de wereld is over alle vooruitgang die er van jaar tot jaar wordt geboekt (lees meer). De antwoorden die gegeven werden waren niet alleen fout. Ze waren zeer fout. Veelal scoorden mensen slechter dan wanneer zij blind gegokt zouden hebben wat het juiste antwoord was. Rosling zegt dat chimpansees de test beter zouden maken dan de meeste mensen!

Te pessimistisch

Dit is een belangrijk onderwerp. Veel mensen denken dat ze in een veel meer statische en problematische wereld leven dan ze feitelijk leven. De wereld is in feite minder slecht en veel meer vooruit aan het gaan dan velen denken. Veel mensen hebben dus niet alleen een te pessimistische kijk op de wereld; die kijk is ook ronduit onrealistisch.

Gevaar van fatalisme

De situatie is paradoxaal en ironisch. Dat er wereldwijd op zo veel fronten verbetering bestaat, moet wel betekenen dat zeer veel mensen zich inspannen om deze verbeteringen te realiseren. Tegelijk is het blijkbaar zo dat ook zeer veel mensen onderschatten hoeveel vooruitgang er in de wereld is. Dit kan toekomstige progressie ondermijnen. Problemen zien die er niet zijn kan ertoe leiden dat je je onterecht gealarmeerd bent over een onderwerp en dat je je energie op verkeerde dingen gaat richten. En het niet zien van de progressie die er al is kan ertoe leiden dat je onterecht fatalistisch bent over de toekomst.

Vuistregels voor een andere mindset over de wereld

Laten we onze mindset over de wereld veranderen. Hier zijn enkele vuistregels die je daarbij kunt hanteren.

  1. De meeste dingen in de wereld verbeteren
  2. De ongelijkheid in de wereld neemt af
  3. Ook in minder rijke landen is al veel sociale vooruitgang
  4. Veel dingen waar we bang voor zijn zijn minder belangrijk dan we denken

Meer informatie over onwetendheid en over deze vier vuistregels kun je vinden in deze video:

[/um_loggedin]

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (8)
  • Bruikbaar (3)