Jezelf beperkingen opleggen om je functioneren te verbeteren

De complexiteit en paradoxen van optimaal functioneren intrigeren me vaak. Wat me in het bijzonder interesseert is dat onze prestaties soms kunnen worden verbeterd door bewust beperkingen aan te brengen in de omstandigheden waarin je moet functioneren.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Foo Fighters namen Wasting Light analoog op

Ik kwam een mooi voorbeeld tegen van zulke zelfgekozen beperkingen toen ik keek naar de documentaire Back and Forth over de rockband Foo Fighters. Vlak voordat zij hun album Wasting Light uit 2011 zouden gaan opnemen besloten bandleider Dave Grohl om het album niet digitaal op te nemen maar op een analoge geluidsband. Dit zou betekenen dat het opnameproces ongemakkelijker en flexibel zou zijn. Digitaal opgenomen muziek kan relatief gemakkelijk worden gemanipuleerd en gecorrigeerd maar dat geldt niet voor analoog opgenomen muziek.

Scherp en goed vanwege de beperkingen

Grohl realiseerde zich dat het gemak van digitaal opnemen muzikanten weleens wat gemakzuchtig en lui kan maken. Elke fout kan immers relatief gemakkelijk gecorrigeerd worden. Maar analoog opnemen zou vergen dat de bandleden uiterst scherp en goed zouden moeten spelen. Hoewel we niet kunnen weten hoe en in welke mate de beslissing van Grohl om analoog op te nemen bij heeft gedragen aan het succes van het album kunnen we wel zeggen dat het album een succes was. Het werd hun best verkochte album en het won 5 Grammy Awards.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)