
In dit artikel gaf ik de volgende 5 suggesties om beter te worden in progressiegericht werken: 1) Oefen veel, 2) Combineer gerust, 3) Wees niet te streng voor jezelf, 4) Blijf open staan en 5) Blijf sceptisch.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Tip 1 en 3
Over tip 1 en tip 3 wil ik graag wat meer zeggen. Tip 1 is belangrijk omdat hoe meer je technisch bekwaam wordt, hoe vrijer je in gesprekken zult zijn om aandachtig te luisteren naar wat je gesprekspartners zeggen en hoe beter je zult kunnen reageren. Tip 3 is ook belangrijk. Veel mensen die goed willen worden in progressiegericht werken, ontdekken dat de aanpak heel subtiel en beslist niet zo gemakkelijk is als je misschien zou denken. Het gebeurt nogal eens dat mensen dan heel kritisch gaan kijken naar hun eigen optreden en zich sterk bewust worden van wat ze allemaal ‘niet goed’ doen. Ik pleit ervoor om met mildheid te kijken naar je eigen optreden. Wanneer je te kritisch gaat kijken naar hoe je het doet kun je jezelf gaan belemmeren en ontmoedigen (lees dit artikel maar eens). Graag wil ik hierbij nog een aanvulling geven op tip 1 en tip 3.
Voorafgaand aan gesprekken
Ik zou willen suggereren om voorafgaand aan gesprekken/bijeenkomsten heel bewust en veel te oefenen zodat je de techniek goed paraat heb en met een goed doordachte aanpak je sessie kan beginnen. Na afloop van je gesprek/bijeenkomst pleit ik ervoor om heel bewust te reflecteren op hoe het gelopen is (wat werkte er goed, wat werkte misschien minder goed, wat heb ik geleerd, wat wil ik behouden, wat zou ik volgende keer anders willen doen, etc.).
Tijdens gesprekken
Tijdens gesprekken -denk ik- is het goed om je aandacht heel goed te richten op je gesprekspartner(s) en de inhoud van wat er besproken wordt en je focus op techniek en op de vraag of je het allemaal wel goed doet een klein beetje te ontspannen. Als je tijdens gesprekken veel aandacht richt op techniek dan kan dit je aandacht voor je gesprekspartner gaan belemmeren en dat is vrijwel nooit goed. Wanneer je van tevoren goed hebt nagedacht over je aanpak en goed geoefend hebt kun je er in de uitvoering van je gesprek best op vertrouwen dat je nuttige dingen zult gaan doen in het gesprek.
Kortom: Vooraf: oefenen; achteraf: reflecteren; tijdens: aansluiten bij je gesprekspartner.
Beste Marianne, ik heb de link hersteld.
Dag Coert, bedankt voor je artikel. Goede suggesties, houden het lekker overzichtelijk. Heb je nog de link naar het artikel over te kritisch kijken naar jezelf? Ook interessant, komt veel voor! Bedankt, Marianne Grooten
Bedankt!
Bedankt Joske!
It’s all about little steps!
En ik denk ook je doelen op een positieve (wat is het wel) formuleren met opsplitsing in kleinere en realistische stappen (na bijvoorbeeld je future perfect beschreven, gedacht, gedroomd te hebben).
Hartelijke groet,
Joske Diesfeldt.
de Associatie voor OrganisatieOntwikkeling