Interne en instrumentele motivatieAmy Wrzesniewski en Barry Schwartz hebben een opiniestuk geschreven in de New York Times over effectieve motivatie (lees hier). In dat stuk onderscheiden zij twee soorten motivatie: interne en instrumentele motivatie. Deze termen corresponderen met twee andere termen die meer bekend zijn in de psychologische literatuur. Interne motivatie correspondeert met autonome motivatie en instrumentele motivatie correspondeert met gecontroleerde motivatie. De auteurs deden een onderzoek om uit te vinden hoe deze twee soorten motivatie fucntioneren beïnvloeden (Wrzesniewski et al (2014).

Zij vroegen 11.320 kadetten die hun opleiding begonnen aan de United States Military Academy om te beoordelen in welke mate elke van een lijst van motieven hun beslissing om naar de Academy te gaan had beïnvloed. Deze lijst bevatte ‘interne’ en ‘instrumentele’ motieven. Consistent met bevindingen in de zelfdeterminatietheorie vonden zij dat hoe sterker de interne redenen waren hoe groter de kans was dat de kadetten zouden afstuderen en officieren zouden worden en hoe beter zij het zouden doen in het leger tenzij zij tevens sterke instrumentele motieven hadden.

De auteurs concluderen dat manager en docenten mensen moeten helpen om zich te richten op de betekenis van het werk [en leren – CV] en moeten proberen te voorkomen dat zij instrumentele motieven ontwikkelen.

Lees meer »

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (5)
  • Bruikbaar (0)