Groeimindset over vooroordelen: meer interraciale interacties

door | jan 29, 2022 | Progressiegericht werken | 3 reacties

Groeimindset over vooroordelen: meer interraciale interacties

Kristin Pauker et al. (2022)  presenteren een nieuw onderzoek naar de relatie tussen mindset en omgang tussen mensen uit verschillen raciale groepen. De auteurs beschrijven dat bij kinderen de neiging om minder om te gaan met kinderen uit andere raciale groepen ongeveer halverwege de jeugd begint.

Mindset over vooroordelen

De auteurs onderzochten in hoeverre mindset hierin een rol speelt. Ze keken in het bijzonder naar mindset over raciale vooroordelen. Kinderen met een statische mindset over vooroordelen denken dat deze vooroordelen niet veranderbaar zijn. Kinderen met een groeimindset over vooroordelen geloven dat vooroordelen over rassen wel veranderbaar zijn.

De auteurs vermoedden dat mindset over vooroordelen de mate voorspelt waarin kinderen met kinderen uit andere raciale groepen willen omgaan.

Onderzoek 1: groeimindset over vooroordelen: meer interactie

Ze deden twee onderzoeken om hier meer over te weten te komen. Studie 1 vond plaats 8-13-jarigen (N = 152; 76 blank, 76 raciale minderheid). Eerst maten ze de mindset over vooroordelen bij deze kinderen. Vervolgens werden ze geobserveerd in een speciaal voor deze studie ontwikkelde sociale interactietaak.

De hypothese van de onderzoekers werd bevestigd. Kinderen ouder dan 10 jaar met een groeimindset over vooroordelen toonden meer interesse om samen te werken met kinderen uit andere raciale groepen en voelden zich meer verwant met deze kinderen, ongeacht welke vooroordelen ze zelf hadden.

Onderzoek 2: opwekken van een groeimindset over vooroordelen: meer interactie

Onderzoek 2 was een experiment (N = 150; 96 blank, 54 raciale minderheid). De kinderen werden willekeurig verdeeld over twee groepen. Kinderen in de ene groep kregen een verhaal te horen met de boodschap dat vooroordelen onveranderbaar zijn. In de andere groep kregen de kinderen een verhaal te horen met de boodschap dat vooroordelen wel veranderbaar zijn.

Vervolgens hadden ze een interactie met een partner van hetzelfde of een ander ras op een andere school via live videostream. De kinderen die het verhaal met de groeimindset-boodschap hadden gehoord vertoonden meer interesse om door te praten met hun gesprekspartner uit een andere raciale groep.

Conclusie en reflectie

Dit onderzoek laat zien dat mindset een rol speelt in het omgaan met mensen met een andere raciale achtergrond dan je eigen achtergrond. Hoe meer we geloven dat vooroordelen veranderbaar zijn, hoe meer interesse we hebben in het omgaan met mensen met een andere raciale achtergrond.

Het is goed om vooroordelen over rassen te relativeren. Ze zijn veranderbaar. En het besef dat ze veranderbaar zijn vergemakkelijkt de omgang met elkaar over interraciale grenzen.

Een goede volgende stap is wellicht om mensen überhaupt minder langs raciale lijnen in te delen (lees meer).

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)

3 Reacties

  1. Coert Visser

    Open link

    ► Dit onderzoek van Hoyt et al. (2023) onderzocht of het geloven in de capaciteit van mensen om zich aan te passen en te groeien (groeimindset) van invloed kan zijn op de intenties van ‘blanke Amerikanen’ om positief contact te hebben met mensen van ‘andere rassen’.

    Vier studies (N = 621) toonden aan dat een groeimindset positief correleerde met deze intenties. Hoewel directe manipulatie van deze mindset niet sterk de intenties voorspelde, deden ze dat indirect via zelfgerapporteerde groeimindsets. Daarnaast leidde een groeimindset in latere studies indirect tot positievere interraciale contactintenties door positievere verwachtingen en verminderde intergroep angst. Dit onderzoek draagt bij aan de theorie en praktijk om ‘blanke Amerikanen’ te motiveren voor positief interraciaal contact.

    Antwoord
  2. Coert Visser

    Open link

    ► Dit onderzoek van Kern et al. (2023) bekeek of het mogelijk was mensen aan te moedigen om meer te lezen over diversiteit en vooroordelen. Via drie studies (waarvan één grote met voornamelijk studenten en twee met werkende volwassenen) ontdekten onderzoekers dat een ‘groeimindset’ (in tegenstelling tot een statische mindset) de perceptie van uitdaging verhoogde, waardoor deelnemers kozen om meer pagina’s te lezen over impliciete vooringenomenheid en stereotypes.

    Het onderzoek concludeert dat het mogelijk is om een omgeving te creëren waarin mensen zichzelf uitdagen om te lezen over impliciete vooroordelen, met name als ze te horen krijgen dat bias veranderbaar is. Eerdere onderzoeken toonden aan dat impliciete vooroordelen zowel stabiel als veranderlijk kunnen zijn. Dit huidige onderzoek suggereert dat door een groei-mindset te gebruiken, mensen nieuwsgieriger worden en meer bereid zijn om zich te verdiepen in hun eigen vooroordelen.

    Dit kan organisaties helpen om effectievere diversiteitstrainingen op te zetten. Er wordt voorgesteld dat toekomstig onderzoek kan kijken naar verschillende manieren om de groei-mindset te introduceren en het effect ervan op het leren over vooroordelen in organisaties te meten.

    Antwoord
  3. Coert Visser

    Open link

    ► Dit artikel van Kern et al. (2025) laat zien dat mensen eerder geneigd zijn om vrijwillig informatie over vooroordelen en stereotypen te lezen wanneer dit wordt gepresenteerd vanuit een groeimindset-perspectief (het idee dat vooroordelen veranderbaar zijn). De onderzoekers voerden een meta-analyse uit van zeven studies (N=1.122) en twee vooraf geregistreerde experimenten (N=1.717) waaruit bleek dat deelnemers die experimenteel werden blootgesteld aan een groeimindset-kader meer pagina’s lazen over impliciete vooroordelen dan deelnemers in de statische mindset-conditie. Door het experimentele design konden de onderzoekers vaststellen dat het groeimindset-kader een causaal effect had op leesgedrag. Dit effect werd gemedieerd doordat deelnemers de taak meer als een positieve uitdaging ervoeren. De bevindingen zijn met name relevant voor organisaties die medewerkers willen aanmoedigen om op vrijwillige basis meer te leren over diversiteit en vooroordelen. Traditionele diversiteitstrainingen kunnen namelijk weerstand oproepen wanneer ze verplicht zijn, terwijl mensen die vrijwillig deelnemen doorgaans positiever staan tegenover dergelijke initiatieven. Door vooroordelen te presenteren als iets dat kan veranderen (groeimindset), kunnen organisaties mogelijk medewerkers stimuleren om zich te engageren met informatie over vooroordelen, wat uiteindelijk zou kunnen bijdragen aan het verminderen van vooroordelen op de werkvloer. De resultaten waren consistent in verschillende populaties, waaronder studenten en werkende volwassenen.

    Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 546 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser
  10. Coert Visser
  11. Coert Visser
  12. Coert Visser