Een nieuw onderzoek van Zhao et al. (2024) geeft inzicht in de voordelen van een groeimindset. De studie onderzoekt hoe een groeimindset kan bijdragen aan een grotere mentale veerkracht en aanpassingsvermogen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de rol van cognitieve fusie en negatieve informatie bias.
Achtergrond van het onderzoek
De onderzoekers wilden begrijpen hoe groeimindset, cognitieve fusie en vooroordelen over negatieve informatie samenhangen.
- Carol Dweck ontwikkelde het concept van groeimindset. Dit houdt in dat mensen geloven dat ze vaardigheden en intelligentie kunnen ontwikkelen door zich in te spannen en te leren.
- Cognitieve fusie betekent dat iemand gedachten als absolute waarheden ziet. Dit kan leiden tot psychologische starheid.
Het onderzoeksteam wilde ontdekken of een groeimindset cognitieve fusie kan tegengaan. Ze onderzochten of een groeimindset mensen helpt om minder op negatieve en meer op positieve informatie te letten. (lees meer over de negatieve informatie bias).
Methode
Het onderzoeksteam rekruteerde 470 Chinese universiteitsstudenten. Ze gebruikten convenience sampling. Na uitsluiting van 68 deelnemers vanwege ontbrekende gegevens, bleven er 402 studenten over. De gemiddelde leeftijd was 18,77 jaar. Ze gebruikten drie meetinstrumenten:
- Groeimindset schaal (GMS): Deelnemers scoorden van 1 (sterk mee oneens) tot 6 (sterk mee eens).
- Attention to Positive and Negative Information Scale (APNI): Deze meet de neiging om op positieve of negatieve informatie te letten. Scores liepen van 1 (zeer inconsequent) tot 5 (zeer consistent).
- Cognitive Fusion Questionnaire (CFQ): Dit meet cognitieve fusie. Deelnemers scoorden van 1 (zeer inconsequent) tot 7 (zeer consistent).
Resultaten
Ze vonden de volgende resultaten:
- Er werd een negatieve correlatie gevonden tussen groeimindset en cognitieve fusie (r = -0.344, p < 0.001).
- Deelnemers met een hogere groeimindset vertoonden minder cognitieve fusie.
- De voorkeur voor negatieve informatie bleek een bemiddelende rol te spelen in de relatie tussen groeimindset en cognitieve fusie.
- Studenten met een groeimindset waren minder geneigd om zich te richten op negatieve informatie.
- Deze verminderde focus op negatieve informatie leidde vervolgens tot een afname in cognitieve fusie.
Reflectie en implicaties
Dit onderzoek biedt een aanwijzing dat een groeimindset ontwikkelen de mentale gezondheid kan verbeteren door cognitieve fusie te verminderen. Dit inzicht is nuttig voor onderwijs en hulpverlening. De resultaten suggereren namelijk dat groeimindsetinterventies studenten veerkrachtiger kunnen maken beter kunnen laten omgaan met negatieve gedachten en gebeurtenissen.
0 reacties