De cirkeltechniek is een eenvoudige en flexibele techniek om al gemaakte progressie zichtbaar te maken en om mensen te helpen verdere progressie te boeken. Hij kan individueel gebruikt worden maar ook in coaching en bij het begeleiden van teams. Hij gaat als volgt. Eerst teken je twee cirkels op een groot vel papier, een binnencirkel en een buitencirkel. De binnencirkel gaat over de progressie die al geboekt is; de buiten cirkel gaat over progressie die nog bereikt moet worden.

De cirkeltechniek

Je kunt de cirkels gebruiken door de volgende vier stappen toe te passen:

 Trainingen Progressiegericht Werken 

  1. Wat is het onderwerp waar je de cirkels voor wilt gebruiken? Schrijf dat onderwerp op en en schrijf ook op waarom het belangrijk en/of wenselijk is om progressie te boeken met betrekking tot dat onderwerp.
  2. Welke progressie heb je al bereikt sinds je begon te werken aan dat onderwerp? Schrijf alles wat je al bereikt hebt op kleine post-it briefjes en plak ze in de binnencirkel. Neem rustig je tijd om elke grote stap maar ook elk klein stapje vooruit dat je al gezet hebt op te schrijven; niets is te klein.
  3. Welke verdere progressie wil of moet je boeken?  Schrijf op post-it briefjes wat je verder wilt proberen, leren en realiseren. Formuleer die stappen voorwaarts in positieve en concrete termen.
  4. Kies je volgende stapje voorwaarts. Welk post-it briefje wil je als eerste van de buitencirkel naar de binnencirkel verplaatsen? Bedenk hoe en wanneer je dat stapje wilt zetten.

 

Meer over progressiegericht werken

Wat vind je van dit artikel?
  • Bruikbaar (16)
  • Interessant (7)