Iets moeten uitleggen kan heel nuttig zijn voor je eigen leerproces. Het dwingt je namelijk om heel actief na te denken over het onderwerp (lees hier meer hoe dat werkt). Recent onderzoek wijst dan ook uit dat het uitnodigen van leerders om iets zelf uit te leggen een nuttige onderwijsstrategie kan zijn (zie hier). 

 Trainingen Progressiegericht Werken 

In onze trainingen maken we ook regelmatig gebruik van deze strategie. Een voorbeeld van hoe we dat doen is de oefening bestellen van uitleg. Hier kun je lezen hoe deze oefening werkt. De reden om deze bestellen van uitleg zo te doen is dat hij de behoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid ondersteunt. Mensen kunnen kiezen wat ze uitgelegd willen krijgen, voelen zich competent door in de rol van uitlegger te komen en verbonden doordat ze oefening samen en op basis van gelijkwaardigheid kunnen doen. 

Deze oefening is vaak erg nuttig en ook heel leuk om te doen. Dat laatste is natuurlijk nog meer het geval als er een leuke en speelse vorm wordt gevonden waarin de uitleg wordt gegoten. Een mooi voorbeeld daarvan zag ik vorige weke toen een cursist haar uitleg in de vorm van een prachtig Sinterklaasgedicht opgesteld. 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (1)